10/23/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Във Великобритания ще се проведе най-мащабното изследване на ефекта на аспирина върху рака

 Британската Национална здравна служба и Институтът за ракови изследвания ще финансират най-мащабните клинични тестове в света, които ще търсят отговор на въпроса дали всекидневният прием на аспирин спира повторното появяване на някои от най-често срещаните ракови заболявания, пише The Guardian. Приблизително 11 хиляди пациенти от над сто центъра в цяла Великобритания ще участват в проучването. То ще отнеме 12 години и ще включва две групи, които приемат различни дневни дози аспирин - 100 или 300 милиграма, както и трета група, взимаща таблетки плацебо. Доброволците ще са хора, която са били лекувани или се лекуват от рак на червата, гърдата, простатата, хранопровода или стомаха. Целта на проекта е да установи дали приемът на аспирин всеки ден в продължение на пет години е в състояние да спре или забави завръщането на ракови заболявания, които са открити и лекувани навреме. 
Аспиринът вече е доказал, че помога за предотвратяване на сърдечен удар при някои пациенти, а изследване предполага, че би могъл да има същото действие и при злокачествени болести. “Ако открием, че аспиринът спира повторното развитие на тези ракови заболявания, биха могли да променим терапиите в бъдеще, предоставяйки евтин и прост начин да се помогне за спиране на рецидивите,” посочва проф. Рут Лангли. “Освен ако не участвате в тестовете, изключително важно е да не започвате да взимате аспирин, докато не разполагаме с цялостни резултати, тъй като аспиринът не е подходящ за всички и може да има сериозни странични ефекти”, предупреждава ученият. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване