10/23/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Възможностите за икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти.

 Възможностите за икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти бяха основни теми на тристранна среща на делегации на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия, която се проведе в София.
 
Трябва да работим заедно, за да повишим ефективността и престижа на държавните институции и на националните ни парламенти, отбеляза председателят на Комисията по външна политика в 43-ото Народното събрание Джема Грозданова. По думите й с осъществяването на стратегическите за България, Сърбия и Румъния проекти ще бъде осигурена необходимата енергийна диверсификация по отношение на източниците, доставките и сигурността.
 
По време на разговора председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович посочи, че с население от около 35 млн. души трите страни имат съществена роля както за икономическата стабилност на региона, така и на европейския пазар. Заедно можем да участваме в решаването на важни политически въпроси, но от значение за нашите граждани са също инвестициите в транспорта, туризма и изграждането на електроенергийни и газови интерконектори, допълни тя. Сръбските парламентаристи изразиха благодарността си към България и Румъния за оказаната подкрепа по пътя на западната ни съседка към европейска интеграция и пълноправно членство в Европейския съюз.
 
Инфраструктурните проекти като паневропейския транспортен коридор X, както и изграждането на магистрала Букурещ – София – Белград бяха определени като основни проритети.
 
Председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип отчете огромния потенциал на река Дунав като елемент от политиката и икономиката на региона. Според него по този начин са предоставени прекрасни възможности за развитие, с което Западните Балкани и Черноморският регион ще се превърнат в изключително важна геополитическа зона.
 
В рамките на срещата Джема Грозданова определи като възможно тристранният формат да бъде разширен и с други държави от региона. Сигурността на нашите собствени страни е такава, каквато е сигурността на нашите съседи, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване