10/23/15 07:47
(http://www.klassa.bg/)

Миграционният поток като проблем за цяла Европа.

 Миграционният поток като проблем за цяла Европа беше основна тема на тристранната среща на делегациите на Комисиите по външна политика към парламентите на Република България, Румъния и Република Сърбия. Парламентаристите разговаряха и със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев.
 
Председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание на Република България Джема Грозданова, председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип и председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович излязоха със съвместно изявление след срещите.
 
Председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова отбеляза, че  целта на разговорите в София е засилване на сътрудничеството на ниво парламенти. Обсъдена е била и миграцията като проблем за цяла Европа, както и готовността на България и Румъния за опазване на  външната граница на ЕС, въпреки че двете държави не са членове на Шенген. От страна на Сърбия е било предложено при следващите срещи да бъде подписан меморандум за сътрудничество между трите страни. Идеята е да се разшири комуникацията не само на ниво външна комисия, но и на ниво комисия по регионално развитие, комисия по енергетика и комисия по икономическа политика и туризъм, за да можем по-добре да осъществяваме проектите и програмите, които са от взаимен интерес, посочи Джема Грозданова.
 
Сред основните теми на разговорите са били разширяването на ЕС и пълната подкрепа от страна на България и Румъния за членството на Сърбия в ЕС, както и регионалното сътрудничество като основа на добросъседските отношения.
 
Тристранният формат от Крайова, който трите държави започнаха в Румъния, за нас е от изключително значение, защото България и Румъния са членки на ЕС, а за Сърбия основен външнополитически приоритет е именно интеграцията в ЕС, заяви председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович и благодари за помощта, която двете  държави оказват на Сърбия. Изключително важно е, че трите страни имат възможност в този формат да излязат с обща позиция и да решават въпроси, които са от значение за техните граждани в областите енергетика, инфраструктура, туризъм, посочи тя. По думите й важно е този формат да бъде институционализиран чрез подписването на меморандум, който да посочи конкретните теми и въпроси на трите страни, заяви Джурович.
 
Тази първа важна стъпка, която направихме днес, в посока парламентарно сътрудничество между трите страни, е от изключително голямо значение, отбеляза председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип.  Това е пряк израз на оказаната подкрепа от гражданите за Крайовския формат - инициативата на равнище правителства на трите страни, допълни той и изрази увереност, че следващата среща между трите страни ще има практическо-прагматично измерение. Той уточни, че са поставени основите на институционализирано парламентарно сътрудничество. Предизвикателствата на бъдещето ни задължават тристранното взаимодействие да бъде институционализирано както на ниво правителство, така и на ниво парламент, посочи Петру Филип.
 
Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че на срещата си с делегациите на комисиите по външна политика към парламентите на България, Румъния и Сърбия е била обсъдена готовността на България, Сърбия и Румъния да действат в една посока по отношение на проблема с бежанците. По думите му действията и на трите страни са добър пример как, без да изграждаш стени, можеш да създаваш мостове между приятели и съседи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване