10/23/15 07:50
(http://pik.bg)

Монета заменя двулевката

Монета заменя двулевката

Монета от 2 лева ще бъде пусната в обращение от 7 декември, съобщиха от Българската народна банка. Тя постепенно ще замени банкнотата от два лева с лика на автора на "История славянобългарска" Паисий Хилендарски.

Тя ще спре да се печата и постепенно ще бъде заместена от стотинката.Монетата ще има външен пръстен като тази от 1 лев, а на гърба й ще е разположен стилизиран образ на Паисий и годините и годините, през които е живял/1722-1773/.Автор на проекта е Ваня Димитрова.Замяната се прави , защото монетите са по-издръжливи от банкнотите. 

За тази година например планираните разходи на БНБ за производството на нови банкноти, които да заменят изхабените стари, са над 10 млн. лв. С тях ще бъдат произведени нови 85 млн.брой нови банкноти.В същото време разходите за производство на монети са 8,7 млн.лв. и ще бъдат отсечени нови 145 млн. броя монети. 

Само през първата половина на годината БНБ е унищожила близо 8,5 млн. броя от двулевовите банкноти, защото са били прекалено изпокъсани за употреба.Това означава,че всяка една от пет двулевки е била обявена за негодна през първите шест месеца на 2015. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване