10/23/15 12:24
(http://pik.bg)

Москов: От „Данък вредни храни” ще се реформулира начинът на хранене в училище

Москов: От „Данък вредни храни” ще се реформулира начинът на  хранене в училище

Сериозен процент от приходите от „Данък вредни храни” ще отидат за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище. Това заяви пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов.
„Ще сме щастливи в момента, когато приходите от този данък са 0, защото това означава, че моделът ни на хранене ще е променен, а индустрията ще е реформулирала рецептите си, за да падне доказаното количество вредни съставки в храната под нивата, облагани от данък”, добави Москов.
Относно предстоящия референдум, той призова всички българи да отидат и да гласуват на референдума по начин, по който искат, но да гласуват.
Петър Москов откри Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на УМБАЛ „Александровска“. По този повод той заяви-„ Много хора за изследвания, свързани с лъчетерапия и радиохирургия до този момент ходеха навсякъде по света. Сега те ще остават да бъдат лекувани тук от български специалисти, които са също толкова качествени, колкото другите”.
Запитан, обаче как ще бъдат обезпечени тези високи технологии от бюджета на НЗОК догодина след като се предполага, че Касата отново ще е с недостиг през 2016 г., здравният министър обясни, че не се предполага такова нещо и апаратурите са остойностени в момента. „Проектобюджетът на НЗОК е в окончателното си изготвяне за внасяне в НС и всичко това е ясно остойностено. Когато стартирахме миналата година много хора казваха, че така заложеният бюджет на НЗОК щял да доведе до минимум 250 млн. дефицит, в средата на годината стана 120 млн., преди 2 месеца беше 70 млн. сега някои хора се обаждат и твърдят, че ще бъде 40 млн. лв. от печалбите на фармацевтичните фирми в бюджета на Касата ще бъдат върнати около 44 мл. лв. за тази година”, заяви още Петър Москов.
Бейби циклотрона, намиращ в новооткрития център е вторият апарат в България и третият в Европа. Стойността на целия проект е около 6, 4 млн. лв. Очаква се чрез този апарат да се стопи листата на чакащите. В момента около 500 души с онкологични заболявания чакат за такива изследвания. Амбицията е в новия център да преминават около 14-15 пациенти дневно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване