10/23/15 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Най-гласовитите маймуни викачи имат най-малки тестиси, установи изследване

 В книгата си за теорията на еволюцията от 1871 година „Произход на човека и половия отбор“ Чарлз Дарвин посочва, че половият подбор се извършва по два основни начина – чрез борба и чрез показност, пише CNET. Показността обаче често има цена. Красивата опашка на петела, например, затруднява подвижността му. С други думи, има размяна. 
Цената, която заплащат мъжките маймуни викачи е необичайна. Колкото по-големи са гласовите им органи, открива ново изследване, толкова по-малки са тестисите и броят на сперматозоидите. Проучването е публикувано в журнала Current Biology. „Разполагаме с убедителни доказателства, че маймуните викачи, които имат по-големи гласови органи, произвеждат по-малко семенна течност“, казва ръководителят на проекта Джакоб Дюн от Кеймбриджския университет. „Има доказателства при други животни, че когато мъжките инвестират в по-големи тела, зъби, рога или по-ярки цветове, не в състояние да инвестират и в репродуктивни способности. Това е първото доказателство за размяна на вокални характеристики и производство на сперма.“
Маймуните викачи, които обитават горите на Южна и Централна Америка, са едни от най-гласовитите сухоземни животни на планетата. Техните викове могат да се чуят на 4.8 километра през гъста гора. В същото време теглото им варира между 7 и 10 килограма. Те произвеждат изумителните си крясъци с помощта на издължени гласови струни и издължена подезична кост. Ревейки, животните защитават територията си, предупреждават за опасности и привличат женските. 
Научният екип е сканирал 255 подезични кости на 111 женски и 144 мъжки маймуни викачи, след което е създал триизмерни модели. Данните са сравнени с информация за теглото, дължината на черепа, обема на тестисите и броя на мъжки на група. Изследователите са открили зависимост между големината на подезичната кост и обема на тестисите. Установена е взаимовръзка и между броя на мъжките в групата и размера на подезичната кост. Мъжки с големи подезични кости и малки тестиси живеят в малки социални групи с няколко мъжки и голям брой женски. Може да се заключи, че заради изключителния си достъп до женски те могат да си „позволят“ по-силен глас. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване