10/23/15 10:14
(http://www.klassa.bg/)

Пътуваме с 30 минути по-малко от София до Кулата

 Завърши изграждането на участъка Дупница - Благоевград от АМ „Струма“

За движение се откриват около 37км от автомагистрала „Струма“ в участъка Дупница – Благоевград. С влизането в експлоатация на тази отсечка времето за пътуване между София и Кулата се съкращава с до 30 минути, при проектна скорост -120 км/час.

Лот 2 е най-сложният участък от построените досега от АМ „Струма“. Това е първият пътен обект на инженеринг, включващ проектиране и строителство, съобщиха от АПИ. Изградени са 42 големи съоръжения - 7 виадукта, 15 моста, 6 надлеза и 14 подлеза и други съоръжения.

Отсечката е на територията на областите Кюстендил и Благоевград и връзката с републиканската пътна мрежа в региона ще се осъществява чрез 4 пътни възела. Изградени са и два тунела - единият дълъг 380 м, а другият -350 м., с отделни тръби за всяка посока. Те са при кв. „Левски“ на гр. Кочериново и при с. Блатино. Друго голямо и сложно съоръжение е най-дългият виадукт над река Струма - 952 м. Той е осигурен срещу сеизмична активност.

В рамките на Лот 2 на АМ „Струма“ са изградени осем специални селскостопански подлези и един надлез за безопасното преминаване на техника и хора към градините и нивите. Изпълнени са хиляди метри дренажи, направени са голям брой бетонови корита за облицовка на отводнителни окопи, десетки стоманобетонови и тръбни водостоци с различен диаметър. Изградени са и колекторни съоръжения за отвеждане на повърхностни и подпочвени води, с което се осигурява отводняването на трасето на магистралата.

За осигуряване безопасността на движението са монтирани над 148 км ограничителна система за пътища - еластична предпазна ограда, над 84 000 м2 предпазна (мрежа за животни). В близост да населените места са издигнати шумозаглушителни огради. Монтирани над 9000 светлоотразителни пътни знаци и табели и е положена 51 500 м2 пътна маркировка, която осигурява висока мощна видимост при влажна настилка.

За шофьорите по пътя от Дупница до Благоевград са направени и площадки за отдих.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Изпълнител на Лот 2 Дупница – Благоевград от км 322+000 до км 359+483.52 е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“, в който са: „Импреза“ АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, България и „Пътстрой – 92“ АД, България.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване