10/23/15 16:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Учебната година се удължава с две седмици


С две седмици се удължава учебната година за най-малките - вместо на 24 май първокласниците ще завършват на 15 юни. За всички останали ученици годината ще е 36 седмици и ще приключват на 30 юни. Само 12-класниците остават в сегашните срокове - до края на май.

Това е едно от предложенията на министерството на образованието, свързано с новите учебни планове, които изготвя, обяви зам.-министърът Ваня Кастрева преди първото заседание на обществения съвет към МОН.

Целта на удължаването на учебната година е да се скъси лятната ваканция, защото продължителността й влияе на мотивацията и знанията на учениците. "Стремим се да преодолеем този негативен момент, че нашите деца имат най-кратките учебни занимания и да им дадем шанс да бъдат обгрижвани по-дълго в училищата и да не прекъсват задълго връзката си с тях", обясни Кастрева.

Друга новост в учебния план е още от 3-ти клас децата да започнат да се изучават информационни технологии под формата на "компютърно моделиране".

Предметът Домашен бит и техника ще се преобразува в свързан с предприемачество предмет още от първи клас. От 9-ти до 12-ти клас пък ще се изучава гражданско образование, насочено към родолюбието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване