10/24/15 10:39
(http://www.klassa.bg/)

Безпилотен автомобил е изминал 2400 километра през Мексико

 Самоуправляващ се автомобил, разработен от германски изследователи, е извършил 2400-километров пробег от град Ногалес на границата между Мексико и САЩ до Мексико сити без намесата на човешка ръка, пишеGizmag. Макар че дългото пътуване е включвало предимно магистрали, превозното средство е трябвало да се справя и с дупки в настилката и натоварени градски улици. 
AutoNOMOS е съвместен проект на учени от Свободния университет в Германия и Невадския университет в Рено, САЩ. Колата е одобрена за използване в Берлин през 2011 година, където вече се движи по магистралите и в селищата. Тя е тествана и в САЩ и Швейцария, но маршрутът в Мексико е поднесъл нови предизвикателства. 
Екипът е прекарал една година в подготовка за епичното пътуванe, като е трябвало да приспособи параметрите на движението на автомобила за явления като дупки по пътното платно. Членове на изследователския екип са събрали данни от 6000 километра магистрали в САЩ и Мексико, за да създадат детайлна навигационна карта. 
Оборудваната със седем лазерни скенера, девет камери, радари отпред, отзад и отстрани и GPS кола събира информация за обкръжаващата я среда и наблюдава намиращите се в близост превозни средства, пешеходци и светофари. Компютър използва тази информация, за да контролира автомобила в съответствие с правилата за движение. 
Маршрутът на AutoNOMOS е преминал през четири мексикански щата, през тропически региони, полупустиня и през планински хребети. Самоуправляващата се кола се е движила по различни трасета - от нови магистрали до стари, тесни пътища без маркировка, през участъци в ремонт и градски зони. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване