10/24/15 10:46
(http://www.klassa.bg/)

Изследване на плодови мушици е открило ген, който може да помогне при терапията на Паркинсон

 Изследователи от Лондонския кралски колеж са идентифицирали ген, който регулира нервната функция и може да се използва като част от терапия за Паркинсон, пише Gizmag. Пробивът, постигнат чрез опити с плодови мушици, разширява хоризоните на познанието за дегенеративното състояние. 
Паркинсон засяга над седем милиона души по целия свят. Състоянието води до прогресивна загуба на моторна функция, както и до когнитивни нарушения и психични проблеми. Съществуващите в момента терапии въздействат само на симптомите на заболяването, а не на корените на проблема. 
Опитвайки се да променят това, учените от Лондонския кралски колеж са изследвали плодови мушици, които често са обект на научни експерименти. Проучвайки насекоми със заболяването, екипът е открил, че увредена митохондрия излъчва сигнал, който спира функцията на нервните клетки. Оказало се е, че когато генът се деактивира, нервната функция се възстановява. Същият ефект се наблюдава при изключване на гена в мухи със синдром на Лий, а това предполага, че методът може да бъде полезен при лечението на множество невродегенеративни заболявания. 
“Подобно на хората, мушиците с Паркинсон прогресивно губят моторна функция, което се изразява в негативен ефект върху способността им да се катерят,” обяснява д-р Джоузеф Бейтмън. Според екипа, изследването подобрява разбирането за болестта на Паркинсон. Става ясно, че увредената митохондрия е причина за нарушаването на нервната функция, а това отваря врата към проучвания за нови терапии на състоянието. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване