10/24/15 10:42
(http://www.klassa.bg/)

Изследователи разработват биоразградими екрани

 Електронните отпадъци са сериозен проблем за околната среда, причиняващ вреда на планетата и човешкото здраве заради съдържащите се в тях токсични материали, пише Gizmag. Засега няма изгледи ситуацията да се промени в близко бъдеще, но изследователи проучват възможностите за използване на биоразградими материали. Сред постиженията в тази област е нов метод за създаване на екрани от органични компоненти.
Проучването е проведено от проф. Сихисмита Гуха и докторантът Сома Хантра от Университета на Мисури в САЩ в сътрудничество с изследователи от Бразилия. Макар че все още е в концептуална фаза, изследването показва начин за осветяване на екрани на мобилните устройства с органични материали.
В основата на откритието са протеини, наречени пептиди. Наноматериалите от пептиди са напълно биоразградими и според учените предоставят уникална възможност за разработване на хибридни материали за електронни устройства. Те са в състояние да се самоподреждат в наноструктури и нанотръбички и могат да се използват като основа.
Екипът е съчетал пептиди с полимери, които излъчват синя светлина, за да демонстрира как биха могли да се използват в екрани. Изследователите са открили още, че при използването на пептиди е необходимо по-малко количество излъчващ светлина полимер, като резултатът е 85 процента биоразградимост. Гуха посочва, че следващата стъпка е успешното съчетаване на пептиди с полимери, излъчващи червена и зелена светлина, които са необходими за осветяване на електронни екрани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване