10/24/15 10:30
(http://pik.bg)

КАКВО СТАВА!? Укрепват един от символите на столицата "Св. София" за 9 по Рихтер! Има ли опасност от страховит трус?

КАКВО СТАВА!? Укрепват един от символите на столицата "Св. София" за 9 по Рихтер! Има ли опасност от страховит трус?

Един от големите символи на столицата – храмът „Света София”, ще бъде укрепен сеизмично така, че да издържа на трус от 9-а степен по Рихтер.

Столичната община приключва обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изгради цяла система за защита на една от най-известните сгради в София при земетресения. Храмът е сравнително добре запазен, но е строен преди 15 века, когато са имали други представи за здравина и стабилност. Освен това е известно, че София се намира в активно сеизмична зона. Изпълнението на проекта ще започне напролет.

Тогава под земята ще бъдат инсталирани от външната страна на храма съоръжения – тип „скоби”, чиято задача е да удържат знаменитата постройка стабилна и при най-сериозни сеизмични трусове. Покрай укрепването на сградата ще се проведат и нови археологически проучвания в района. В него има още десетки неразкрити гробници и не е изключено специалистите да попаднат на някоя от тях при разкопките. Стойността на целия проект е около 500 000 лева и те ще се осигурят от т.нар. Норвежка програма, по която се реставрира и Западната порта на Сердика. В момента приключва вторият етап от проекта за реставрация на оригинални мозайки от 4-и век, които са били открити под днешния храм „Света София”.

Екип начело с едни от най-опитните реставратори в България Стефан Велишки и Петър Попов работи вече втора година по реставрацията на ранния мозаечен под. „Вече са готови и до дни ще бъдат монтирани на място около 20 квадратни метра от оригиналните подови мозайки, които са изключително интересни и важни, за да разберем какво всъщност се е случвало тук, в „Света София”, каква е била ранно-християнската община, нейното изкуство и процесите в началото на 4-и век, които очертават Сердика като важен духовен и политически център на древния свят”, изтъкна зам.-кметът. Следващата година предстои да бъдат реставрирани още около 20 квадрата мозайка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване