10/24/15 21:40
(http://pik.bg)

Наглост до безкрай! Лъжат купувачите със стари телефони! Лепят стикери на апаратите, че са рециклирани, но без български превод!

Наглост до безкрай! Лъжат купувачите със стари телефони! Лепят стикери на апаратите, че са рециклирани, но без български превод!

Дефектни телефони, таблети и лаптопи - това са най-честите оплаквания на купувачите в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Рекламации се правят и заради проблем с битови уреди, с дрехи, обувки, потребителски кредити и други услуги. А резултатът е, че 70% от тези жалби са решени в полза на потребителите. Това съобщи Константин Арабаджиев, член на КЗП, цитиран от "Труд".

Последният търговски „капан“ за купувача са рециклираните телефони. “Засякохме случаи, при които търговци не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови, което ги заблуждава“, каза Арабаджиев.

Практиката е производителите да залепват върху опаковката на рециклирания телефон или друго техническо устройство стикер с надпис RFB и PRE-OWNED (което информира, че той не е нов). У нас търговците поставяли върху етикетите на устройствата в магазините и на сайтовете си същия надпис, но изписан на кирилица РЕФЪРБИШ.

“Въпреки че в повечето случаи думите са разпознаваеми, Законът за защита на потребителите задължава търговците да предоставят информацията за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език”, обясниха от КЗП. На купувача трябва да му бъде разяснено значението на този термин, тъй като за хора с недобро владеене на английски език или на техническа терминология информацията е неразбираема. В категориите REFURBISHED (обновени) и PRE-OWNED (втора употреба) попадат продукти, които са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина. След това им се възстановяват оригиналните параметри и визията. Но тъй като това не ги прави нови, обикновено се пускат на по-ниска цена от нормалната.

Един от потърпевшите е столичанин, чийто нов телефон се е развалил. Мобилният му апарат се разваля, докато все още е в гаранция. Мъжът отива в офис на мобилния оператор, от който го е купил, и настоява да му го заменят с нов или да го ремонтират, както предвижда законът, разказаха от Комисията за защита на потребителите. Вместо това обаче от компанията му дават рециклиран телефон, а в протокола било записано, че апаратът е ремонтиран. Столичанинът подава жалба в КЗП, която в момента проверява случая. Преди година след оплакване на същия човек по сходен казус, комисията вече е санкционирала мобилния оператор.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване