10/24/15 10:41
(http://www.klassa.bg/)

Средиземноморската диета може да забави остаряването с до пет години

 Средиземноморската диета, която е богата на риба и зеленчуци, може да помогне да се забави процеса на свиване на мозъка с до пет години, предполага ново изследване, цитирано отThe Guardian. Хората, следващи този начин на хранене, който включва и консумация на по-малко месо и млечни продукти, имат по-големи мозъци, а остаряването им се забавя, сочи проведеното в САЩ проучване. 
“Тези резултати са впечатляващи, тъй като увеличават вероятността хората да могат да предотвратяват свиването на мозъка и ефектите от остаряването, просто като следват здравословна диета,” казва ръководителят на изследването Иян Гу от Колумбийския университет в Ню Йорк. 
Екипът му е наблюдавал 674 души на средна възраст 80 години, които са живели в северен Манхатън и нямат деменция. Учените са установили, че общият обем на мозъка на доброволците, които стриктно са се придържали към средиземноморска диета е по-голям със средно 13.11 милилитра. Сивото им вещество е с 5 милилитра повече, а бялото - със 6.4 милилитра повече в сравнение с хората, които не са консумирали средиземноморски храни. Разликата между двете групи се равнява на пет години от процеса на остаряване, посочват авторите. 
Редовната консумация на риба и включването на по-малко месо е особено ефективно. Средиземноморската диета се състои от големи количества зеленчуци, бобови култури, плодове, зърнени храни, риба и ненаситени мастни киселини, каквато е зехтинът. Тя съдържа малки количества месо, млечни продукти и наситени мастни киселини и умерена употреба на алкохол. 
Изследователите предупреждават, че резултатите, публикувани в журнала Neurology, не доказват окончателно, че средиземноморската диета спира свиването на мозъка. Според две британски благотворителни организации за изследване на невродегенеративни състояния, това е поредното доказателство, че средиземноморската диета подобрява здравето на мозъка. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване