10/24/15 10:20
(http://www.klassa.bg/)

Съкращават лятната ваканция

 

Първолаците ще учат три седмици повече

По-дълга учебна година и по-кратка ваканция за учениците от 1-ви до 8-и клас, предлагат от МОН. Първокласниците ще учат с три седмици повече и ще завършват учебната година на 15 юни, вместо на 24 май, както е сега, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Промените са част от проекта на новия държавен стандарт за учебния план. Според него учебната година на учениците от 2-ри до 4-ти клас трябва

да се удължи с две седмици – до 15 юни

В момента те излизат в лятна ваканция на 31 май. За децата от 5-и до 8-и клас учебната година също ще приключва с две седмици по-късно – на 30 юни, вместо на 15-и, както е в момента. Без промяна остава графикът за зрелостниците, които ще приключват учебната година на 24 май. Кастрева обясни, че предложението за увеличаване на учебната година е свързано с негативния факт, че в Европа българчетата имат най-кратки учебни занятия и твърде дълга ваканция. Така учебните седмици за децата от 1-ви до 4-ти клас ще станат 34, за учениците от 5-и до 11-и клас - 36, а за 12-и клас ще се запазят 31 учебни седмици.

Освен това така децата щели да имат шанса да бъдат достатъчно време

„обгрижени в училище“

защото продължителността на ваканцията влияе върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията.

Ако се приемат окончателно промените ще влязат в сила от следващата учебна година и ще засягат само учениците от 1-ви и 5-и клас, както предвижда наскоро приетият Закон за предучилищно и училищно образование.

Председателят на Националния ученически съвет коментира пред „Монитор“, че не подкрепя удължаването на учебната година, защото учениците ни можело да имат дълга ваканция, но за сметка на това програмата им била много натоварена.

От 1-ви клас вече ще се учи и нов предмет - „Предприемачество“, съобщи още Кастрева. От МОН предлагат също така от 9-и клас да се въведе и „Гражданско образование“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване