10/24/15 10:28
(http://www.klassa.bg/)

Терористите извадиха презервативи срещу руската авиация

 

"Ислямска държава" печели до 50 милиона долара на месец от продажбата на суров петрол

В интернет бе пуснат видеозапис с демонстрация на новите отбранителни способности на терористите от "Ислямска държава". От безизходица те надуват презервативи и ги пускат в небето, като за тях закачат взривни устройства, пише в. "Дейли Стар". По този начин джихадистите смятат да спрат нападенията на руската авиация. Контрацептивните балончета-бомби не са кой знае колко ефективни, но терористите смятат да гарнират това със стотици молитви. Освен това тези странни мерки могат със сигурност да спрат руските пилоти, защото няма да могат да летят от смях, коментират в мрежата.

 

 

Междувременно топ дипломатите на Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия са започнали във Виена важни преговори в опит да намерят разрешение, което да сложи край на конфликта в Сирия, съобщава АФП. Руският министър на външните работи Сергей Лавров (Русия подкрепя Дамаск и Асад) се среща с американския държавен секретар Джон Кери, както и с външните министри на Турция и Саудитска Арабия, подкрепящи сирийските бунтовнически групировки срещу Асад.

Москва е за провеждането на преговори между правителството на сирийския президент Башар Асад и „пълния спектър“ на опозиционните сили в страната, заяви Лавров.

„Нашата обща позиция е, че ние трябва да подпомогнем усилията за политически процес на умиротворяването на Сирия. Това предвижда започването на широки преговори между представителите на сирийското правителство и пълния спектър на сирийската опозиция, вътре и извън страната – с подкрепата на международните играчи“, каза Лавров във Виена след среща с министъра на външните работи на Йордания.

Русия и Йордания са се съгласили да „координират“ военните операции в Сирия, заяви още Сергей Лавров.

Същевременно петролно находище в източна Сирия, контролирано от "Ислямска държава" беше унищожено при въздушни удари на водената от САЩ коалиция, съобщи американски военен говорител, цитиран от АФП. "Въздушните удари миналата нощ бяха насочени срещу рафинериите, контролирани от ИД и центровете за командване и контрол" в петролното находище Ал Омар, близо до град Дейр аз Зур, посочи пред журналисти в Багдад американският отговорник за операциите, майор Майкъл Филановски. "Имахме 26 цели и всички бяха улучени. Това ще обърка стратегическата им способност да се финансират", добави той.

По американски оценки експлоатацията на петролното находище Ал Омар носи на "Ислямска държава" между 1,7 и 5,1 милиона долара месечно.

"Ислямска държава" печели до 50 милиона долара на месец от продажбата на суров петрол от нефтените находища под контрола й в Ирак и Сирия, част от добре организирана индустрия, която американската дипломация и въздушни удари досега не са спрели. Това заявиха иракски и американски официални източници, цитирани от АП.

Групировката е внесла оборудване и експерти от чужбина, за да поддържат работата на отрасъла, а САЩ в последно време са увеличили усилията си да прекратят този източник на подкрепа.

Вашингтон вече сподели с регионални правителства, включително с това на Турция, безпокойството си от внасянето на енергийна инфраструктура за управляваната от "Ислямска държава" територия в Сирия, в това число и вноса на оборудване за добив, рафиниране, пренос и производство на енергия, каза във Вашингтон пред АП пожелал анонимност високопоставен американски представител, който е запознат от първа ръка с петролния сектор на групировката. Той посочи, че международни играчи в региона преднамерено или непреднамерено подкрепят това и изрази мнение, че организацията на нефтените находища под контрола на "Ислямска държава" става все по-усъвършенствана. Това е помогнало на групировката да забави загубите в инфраструктурата си в резултат на американските бомбардировки. "Ислямска държава" продава суровия петрол на контрабандисти с отстъпка - понякога по 35 долара за барел, но в някои случаи по 10 долара. Те от своя страна го препродават на посредници в Турция, допълниха те. По данни на АП групировката разполага с 253 петролни кладенеца в Сирия, като 161 от тях функционират, като печалбата от тях е по 40-50 млн. долара на месец.

Канцеларията на турския премиер посочи в изявление до АП, че Анкара е предприела мерки за затягане на сигурността по границата и "на практика е спряла контрабандата на петрол".

По данни на иракското разузнаване нефт се продава и в иракски региони под контрола на кюрдите, които обаче опровергават тези твърдения. АП посочва също, че купувачите в Турция плащат в Истанбул и Анкара на жени от ИД парите за закупуването на петрола, водени от презумпцията, че жените привличат по-малко внимание.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване