10/24/15 10:44
(http://www.klassa.bg/)

Учени искат да създадат машини, които свирят джаз импровизации

 Свирещи джаз компютри и роботи скоро може да предоставят информация, която да помогне за постигане на по-ефективна комуникация между хора и машини, посочват изследователи, цитирани от Live Science. Новият проект, наречен MUSICA (Musical Improvising Collaborative Agent), цели разработката на музикално устройство, което прави джаз импровизации и реагира на партньор музикант, така както правят истинските джаз изпълнители. MUSICA е част от програма на Агенцията за авангардни изследователски проекти в отбраната (DARPA) към Пентагона за разработване на нови технологии. Проектът ще проучва иновативни начини на взаимодействие на хората с компютри и роботи.
“Определено има желание за по-естествена комуникация с компютърните системи с усъвършенстването на способността им да бъдат интелигентни,” казва Бен Гросър от Илинойския университет. “Много от нас познават различни методи за взаимодействие с компютри, каквито са базираните на текст или докосване интерфейси, но използващите език интерфейси като Siri или Google Now имат крайно ограничени възможности.”
Гросър и колегата му Киланд Томас от Аризонския университет разработват MUSICA, за да разберат как хората комуникират един с друг без думи. “Това би могло да направи общуването между хора и машини много по-дълбоко”, казва Гросър, който сам свири джаз на тромпет. “Когато става въпрос за джаз, не само слушаш и мислиш за музиката, а я усещаш и инстинктивно реагираш на това, което се случва.”
За да направят машина, способна да свири джаз импровизации, учените ще създадат база данни от солови джаз изпълнения на различни музиканти. Базата данни ще бъде анализирана от компютър, който да идентифицира процесите, протичащи при музикални импровизации. Системата ще използва получените данни, за да комуникира и реагира в музикална форма в реално време. Екипът планира да представи система, която отговаря на зададена от човек музикална фраза следващото лято. Гросър се надява, че проучването ще хвърли нова светлина и върху природата на креативния процес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване