10/25/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Борисов без граници

 Ако трябва да си отговорим дали следва да очакваме някакви конкретни решения и последици от ефектните словесни "шамари" към Америка и Русия, с които премиерът Бойко Борисов поразбуди преди седмица изпадналата в летаргия пред екраните публика, темата ще се стопи във въздуха като усмивката на Чеширския котарак. Което не означава, че не е важна. След изказванията му срещу американските централи в съзвучие с атаката на КРИБ срещу тях изглеждаше, че може да е заявка за промяна в прозападния курс. Последвалите реакции в този дух и срещу Русия върнаха донякъде геополитическия баланс в познатото му русло.
 
От последните дни обаче остана една отчетлива промяна - активността на министър-председателя във външната политика се засилва.
 
За българския премиер думите са не само политически, но и основен управленски инструмент. Затова с голяма доза увереност можем да предположим, че той никога не казва нищо случайно. И за разлика от яркото му вътрешнополитическо говорене, при общуването си с чужди представители и в коментарите му за други държави тонът му винаги е бил премерено снишен, с акцент върху приятелските връзки, отразяващ философията "искаме да сме добре с всички".
 
Но явно с крак с бурното геополитическо време, завърнало се покрай бежанския поток, заливащ Европа, стратегията изглежда различна и министър-председателят стана почти единствен говорител и в това поле. В рамките само на седмица той прибави в списъка си на виновните американските инвеститори у нас - заради цените на тока, както и руския външен министър Лавров и "руснаците" - заради цените на газа, и същевременно заяви ангажимента си за лобистка подкрепа на най-спорните искания, които Турция отправя към ЕС по кризата с бежанците. Тези прояви основателно породиха въпроса какво стои зад тях.
 
Към САЩ: толерираме срамните ви договори
 
На дискусия с представители на американския бизнес за регионалните предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана от Американската търговска камара в България на 12 октомври, Борисов държа странна реч, чието основно послание беше на недоволство, граничещо на моменти с нападки.
 
След поставения от домакините проблем с върховенството на закона, свързан с очакванията им за справедливи и безпристрастни съдебни решения и правна предвидимост за бизнеса си, премиерът мина в офанзива. "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия да подпомагаме българо-американския бизнес", каза той, а по-късно посъветва САЩ да се поучат от министър Горанов за финансовата си дисциплина, а от ЕС – на отношение към България заради еврофондовете.
 
Изказването му  дойде на фона на две паралелни кампании – на притежаваните и контролираните от депутата от ДПС Делян Пеевски медии срещу фондация "Америка за България", която плащала у нас на лица и организации да дестабилизират правителството, и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) срещу двете централи с американски собственици - ТЕЦ "Марица-изток" – 1 и 3, с искане за национализацията им. Така остана впечатлението за наливане на вода в мелниците им, още повече че липсата на каквато и да е реакция от управляващите към тях поражда и подозрения за "мълчаливо съгласие".
 
На поставен му конкретен въпрос Борисов отново не каза ясно каква е позицията му по пожеланата от ръководството на КРИБ национализация, а отговори: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин и когато не сме прозрачни и точни, възникват съмнения" и защото "като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а викат "долу Бойко!".
 
В поанта на речта му обаче се превърна сравнението "когато има проблем с руски проект, България действа незабавно, а когато има проблем тук, си затрайваме", последвано от уточнението "признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спрели сме три големи руски проекта, спрели сме руски самолети над морето - това, ако не е партньорство, какво е".
 
Към Русия: А не ви ли е срам да плащаме най-скъпия газ
 
След така подадената топка реакцията на Русия не закъсня. Часове по-късно руският външен министър Сергей Лавров коментира, че на мястото на българския министър-председател би се срамувал от признанието, че спира съвместни проекти с Русия в интерес на Съединените щати. Борисов на свой ред отвърна с въпроса "а не ги ли е срам руснаците от техните братя, славяни и православни българи да плащаме най-скъпия газ в Европа". И също: "С кое е прав от изказването си? За гьола "Белене" - не е ли върла корупционна схема? Един прекратен гьол, каква вина имам аз? "Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят Третия либерализационен пакет."
 
Към Турция: Имате пълната ни подкрепа
 
През същата седмица за решението на кризата с бежанците изгря звездата на Турция. Преди около месец  българският премиер отстояваше виждането, че без общи действия на САЩ и Русия проблемът с бежанците няма да се реши, и отправи критики към Брюксел, защото "се харчат много пари, върви се по повърхността, търсят се решения, които в никакъв случай не решават проблема". "Събират ни да си говорим за нещо, което всички знаят - че без Америка и Русия да се разберат за Сирия, нищо няма да се реши. Отивам да кажа това, което казвам на вас, и то да не се чуе", обяви министър-председателят пред отразяващите го репортери преди срещата на върха  на 25 септември.
 
Пак тогава съобщи и за получено писмо от турския му колега Ахмет Давутоглу, в което се казва: "В рамките на колективните усилия първостепенна мярка трябва да бъде установяването на зона за сигурност, която може да се създаде в северната част на Сирия и би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души, живеещи в Сирия, да поемат към Европа, което ще задълбочи още повече сегашната криза."
 
В Брюксел Борисов специално представил съдържанието на писмото пред европейските си колеги: "Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер." Впоследствие стана ясно, че това писмо Ахмет Давутоглу е изпратил до всички държави от евросъюза.
 
Нито ЕС, нито САЩ дават знак, че биха подкрепили настоятелното искане на Анкара за специалната зона в населената с кюрди Северна Сирия, определяно от международните наблюдатели като най-спорното. Причината, от една страна, е в опасенията, че режимът на Ердоган може да я използва, за да разшири и към Сирия военната антикюрдска кампания, която води под знака на борбата с "Ислямска държава" (ИД)  срещу позиции на бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) на турска територия и в Северен Ирак. От друга страна, както предупреди и германската канцлерка Меркел, струпването на бежанци в такава зона би ги изложило на опасност от  опустошителни атаки на джихадистите от ИД.
 
По неясен начин това искане се оказа и българско. "Уверих турския си колега Давутоглу, че на Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави", написа Борисов в профила си във фейсбук след работното си посещение в Истанбул на 14 октомври, ден преди заседанието на съвета. В Брюксел той съобщи на журналистите, че българското правителство е изпратило до шефовете на европейските институции и до ръководителите на страните от ЕС писмо с тази позиция, но в самата му реч пред Европейския съвет, която беше разпространена, я няма.
 
Три тълкувателни погледа
 
Според политолога Иван Кръстев по въпроси като бежанците и цената на газа и тока вътрешната политика е външната политика и обратното: "В този смисъл с изказванията си по тези теми Борисов успя да постигне няколко важни неща. Той успокои обществото по бежанския въпрос, без да си развали отношенията с Германия и с Европейския съюз, както направиха това Унгария и другите източноевропейски страни - и то само на базата на говоренето по темата. Второ - Борисов много рано прозря, че е важно да се разбере с Турция, защото те са тези, които могат да контролират бежанския поток, а решението на проблема е на границата на Турция и Сирия. В същото време той не позволи външната политика да бъде употребена предизборно, което е много важно.
 
Още нещо - Борисов разбра, че е по-добре да си говори на висок тон с руснаците, отколкото да се рита с тях по кокалчетата. Същото е и с изказването му за американските централи. Антиамериканското и антируското говорене имат една цел и тя е хората да разберат, че той е на тяхна страна. Политическият инстинкт му подсказва, че трябва да бъде релевантен на обстоятелствата, без да е твърд."
 
Друг политолог - Огнян Минчев, смята, че думите на Борисов пред американците и към руснаците са предизборна демонстрация на патриотизъм - "да покаже, че не е зависим от нищо и никого и защитава интересите на страната от всички видове натиск".
 
Икономистът Красен Станчев вижда нещата от по-различен ъгъл - че в търсенето на виновник за цените на тока освен ВЕИ подръка се оказват и "американските" централи, които всъщност са български - замислени като заместители на четирите малки реактора в АЕЦ "Козлодуй" в споразумения, потвърдени от четири правителства на България.
 
"Когато се говори, че цените на тока от т. нар. американски централи били високи, трябва да се знае, че в момента на изкупуването му те са точно на равнището на енергийния микс. Но тъй като не се изкупува цялата произведена електроенергия - за да бъдат вкарани други играчи, като Ковачки например , останалите количества се изплащат според договора", посочва Станчев.
 
Неговото тълкуване е, че след като са отпаднали възможностите от руските проекти, апетитите са се насочили към наличните. "И хора, озовали се в управителните тела на работодателски организации, предлагат нова икономическа политика: когато някакви предприятия са разработени и произвеждат доход, правителството им отнема бизнеса, като го продава на някой друг или го задържа за себе си. Както е казал Ленин преди 94 години, "няма страшно, властта е наша, винаги можем да им отрежем главите",  коментира икономистът.
 
Има ли проблем и къде е
 
Първият видим проблем е, че по никой важен въпрос - вътрешен, външен или вътрешно-външен, от много време в България не протича нормална дискусия, която да се опита максимално да изясни именно в какво се състоят проблемите и как те да бъдат решавани принципно, така че да не възкръсват през годините като зомбита, употребявани според случая.
 
Проблем е още повече и това, че в медийния комфорт от кремълски тип възможността за такива дискусии опасно се е доближила до нулата. Към общественото мнение текат обяснения и тези, които не срещат почти никаква форма на съпротивление по отношение на фактологията и аргументацията си. Така едни и същи неща, които вчера са били добри и полезни, днес може да се окажат лоши и вредни, а утре пак да станат добри - и така до безкрай в движението по един омагьосан кръг.
 
В прегледаната седмица не само американските инвеститори не разбраха дали в България ще има независим и справедлив съд и правна предвидимост за бизнеса, а това, което българските граждани най-ясно чуха, е, че те също са виновни за цените на тока, без да узнаят защо и в каква степен в сравнение с други фактори за тези цени.
 
Гражданите чуха също, че руснаците са виновни за не-приятелските и не-православните цени на газа, но никой не пита нито докъде стигна задачата за диверсификация на доставките, поставена след газовата криза през 2008 г. и решавана успешно от други страни в положението на България, нито за стратегия за преодоляване на засечките по пътя й.
 
"Върлата корупционна схема "Белене" беше подкрепена впрочем и в предизборната програма на ГЕРБ от 2009 г., а ако "Южен поток" е спрян само заради "външната" пречка, свързана с изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС, толкова по-зле. Това означава, че при хипотетичното й отпадане може отново да се окажем пред раздутата до главозамайващи суми цена на проекта и ново строяване на останалите излъгани изпълнители, които сега искат национализацията на централи.
 
А дали Ердоган ще оцени жеста на българския премиер да лобира за интересите му и няма да пусне бежанците към границата ни, дори ако не получи от ЕС това, което най-много иска, ще разберем скоро. Но ако потокът на мигрантите е решил да продължи "на живот и смърт" да ни заобикаля, то и проблемът би се решил преди да се е проявил.
 
Със сигурност, ако има проблем, той не е в променената активност на премиера по външната или граничещата с нея политика - в сегашната ситуация тя би следвало да продължи да се засилва. Но това, което показаха последните дни, е, че той действа и на външната сцена в стила, в който се изявява на вътрешната - не според ясна, предварително обсъдена и включваща различни държавни институции стратегия, а според политическия си инстинкт за извличане на конюнктурни ползи. До момента това поведение е без сериозни последици, но външната политика е много по-сложна игра от вътрешната, при това на терен, който не е предварително обезопасен, и ако се продължава така, проблемите могат да се окажат зад ъгъла.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване