10/25/15 20:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборната нощ на живо: Волен Сидеров отне шоуто на партиите


ГЕРБ печели кметския вот в десет областни града още на първи тур и се надява след балотажа да управлява в най-малко 20 областни града. От БСП са въздържани в коментарите си за резултатите, като обявиха, че ще изчакат официални данни и изразиха опасения за манипулации на вота. Единствените партии, които застанаха пред медиите в изборната нощ, бяха Патриотичния фронт и ДПС. 

Вместо с традиционните отговори на журналисти в НДК, лидерът на "Атака" Волен Сидеров привлече цялото медийно внимание с показна наказателна акция в сградата на НАТФИЗ в София, откъдето беше изведен от полицията и получи удар, след което беше откаран в 1-во районно управление под скандираните на студенти.

"Дневник" събира на едно място най-важното от изборната нощ. Ето и обобщението на събитията от деня.

Най-важното накратко: 

- Най-впечатляващи, според прогнозите на социолозите, са резултатите на Йорданка Фандъкова в София - 59.9%, и на Димитър Николов в Бургас - 83.7%.  

- Голямата изненада в изборните резултати е балотажът в Хасково, където като фаворит ще влезе кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов с 49.5%, който убедително води на претендента за пети мандат Георги Иванов, подкрепен от Реформаторския блок, с 29.6%.

- Активността в референдума е малко над 30%, което означава, че въпросът за въвеждането на електронно гласуване отива за окончателно решение в парламента. Позициите на гласувалите са 70.6% "Да" срещу 26,6 % "Не".

- Малко след 22ч. вниманието към изборните резултати беше изцяло прехвърлено към поредния медиен скандал, предизвикан от Волен Сидеров. Националните телевизии предаваха пряко сблръсъка му със студенти и преподаватели от Театралната академия,извеждането му от сградата и последвалия удар по лицето му.

- Малко след полунощ, с повече от час закъснение заради сблъсъка в центъра на София, лидерът на ДПС даде пресконференция, на която обяви, че политическите реалности са променени след вота.

1.12ч. Нощта след изборите в снимка: малко преди полунощ в общинската избирателна комисия в София, която този път заседава в зала "Арена Армеец" започнаха да пристигат бюлетини и протоколи от вота.



00.25ч. Лютви Местан обяви, че след вота има нови политически реалности, поздрави ГЕРБ за постигнатите резултати и скастри Реформаторите да сменят тона си, ако се окаже, че имат повече министри, отколкото избрани кметове. Борисов се прелегитимира във властта, но не мога да кажа същото за коалиционните му партньори, заяви лидерът на ДПС.

00. 05ч Лютви Местан и ръководството на ДПС влизат в залата за пресконференции, съпътствани от засилена охрана. Поне 10 бодигарда придружават групата.


ДПС потвърди статута си на системна партия, заявява Местан и допълва, че движението му регистрира второто си най-силно постижение на местни избори след 1995г след доброто представяне през 2007г. 

ДПС печели 31 общини на първи тур, а в 23 е на балотаж, като в 14 е първа политическа сила, отчита лидерът.

23.45ч. Пресконференцията на ДПС закъснява с близо час. ДПС продължават да изчакват приключването на преките телевизионни предавания от улица "Раковска", където още има множество хора след акцията на Волен Сидеров.

23.40ч. Нова телевизия съобщава, че Сидеров е откаран в 1-во Районно управление на МВР.

23.25ч. Румяна Бъчварова отказа всякакви коментари за случая и обеща информация утре с думите: "Уважаеми колеги, ние сме на работа, не на брифинг". Младежите пред сградата скандират "Дайте го на нас"
  (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));Ранен бял Бродник

Posted by Бебо Халваджиян on Sunday, October 25, 2015
23.21ч. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова призова хората, насъбрали се около сградата на НАТФИЗ, да си тръгнат, за да могат полицаите да си свършат работата. Сидеров и Деница Гаджева са прибрани в една от полицейските патрулни коли. Няма официална информация дали е задържан.

23.11ч. Волен Сидеров е буквално изнесен от полицаите от НАТФИЗ. В тълпата му беше нанесен удар в лицето. На една от скулите на Сидеров се вижда кръв. На улицата, където лидерът на "Атака" беше изведен, се появи приятелката му - бившият депутат от същата партия Деница Гаджева, която със сълзи на очи му извика, че бебето им плаче и се хвърли да го прегръща.

Всички национални ефирни телевизии предават пряко случващото се.

23.09ч. Вицепремиерът Румяна Бъчварова отиде в сградата на НАТФИЗ, където тече акцията на Волен Сидеров и привържениците му. Полицейски кордон охранява и разделя партийните активисти и студентите, които са обсадили агитките.
 с какво ще се запомнят местните избори тази година? ми... с НАТФИЗ.

— д'Алеко Константинов (@volandil) October 25, 2015
23.07ч. Пред микрофоните Местан повтаря за пореден път основната си теза в последните седмици - че Реформаторите нямат основание за участие в управлението за разлика от собсдтвената му партия: "Ако се окаже, че някои от коалиционните партньори в управлението имат повече на брой министри отколкото кметове на общини, бих им препоръчал да бъдат по-внимателни с менторския си тон както към премиера, така им към политическите сили, които ги бият за пореден път на избори"

22.59ч. Резултатите показаха, че мераците на основните ни опоненти да "изметат" ДПС не се осъществиха. "Измитането на ДПС е мисия невъзможна", заяви лидерът на движението Лютви Местан на влизане в НДК, където след минути ще започне пресконференцията на партията му.

22.49ч. ГЕРБ е много близо до мнозинство в Столичния общински съвет. Според изчисленията в щаба на преизбрания кмет Йорданка Фандъкова в НДК партията получава 30 места в 61-членния общински съвет в София. Има обаче голяма вероятност партията да спечели 31 съветника, като това зависи от гласовете на ДПС - дали ще мине общинската избирателна квота и как ще се разпредели най-големият остатък.

22.37ч. Министерството на транспорта обяви, че регистрираната днес хакерска атака срещу публичната инфраструктура на ЦИК е била безпрецедентна за България. От ведомството уточняват, че атаката е започнала малко след началото на изборния ден.


22.20ч. Докато в НДК върви пресконференция за изборите, лидерът на "Атака" започва нова показна акция - придружен от 15-ина души и екип на партийната телевизия "Алфа" прави опит да нахлуе в сградата на НАТФИЗ на столичната улица "Раковски". Спрян е от полицаи и започва словесна престрелка с тях. Група младежи, вероятно студенти, скандират около него "Моли Ви, напуснете Академията". Това е втори опит за атака на сградата на НАТФИЗ - в петък лидерът на "Атака" също беше там. 

Обяснението, което даде Сидеров е, че е влязъл, за да "потърси сметка" от човек, който го ударил. Посоченият мъж отговори пред камерите, че не е влизал в сблъсък със Сидеров.

22.12ч. В крайна сметка първи на масата за пресконференции сядат представителите на Патриотичния фронт. Хвалят се с добри резултати, най-впечатляващия от които безспорно е второто място на Славчо Атанасов в Пловдив. той отива на балотаж следващата седмица срещу настоящия кмет Иван Тотев, като тръгва от 19.6% резултат днес срещу 36.6% за представителя на ГЕРБ. 

Другият акцент в изявленията им са нарушенията в изборния процес. "Институциите отново оставиха хората с пари да напазаруват изборите", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

21.32ч. Засега сигурните пресконференции на политически сили в НДК са две - на ДПС и Патриотичния фронт. От щаба на Реформаторския блок все още не са дали окончателно потвърждение, но по-вероятно ще застанат пред журналистите. 


21.22ч. ЦИК все още няма официални данни за участието в референдума. "Все още нямаме данните от вота в чужбина, където в 294 секции в 45 страни, се гласува за национален референдум", съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от "Фокус". По думите му забавянето при обявяването не е основание за съмнение в резултатите.

21.03ч. Активността в референдума е малко над 30%. Според прогнозните данни на "Алфа рисърч"  в националното допитване за електронното гласуване са участвали малко над 35% от избирателите (към 18ч.). Централната избирателна комисия съобщава за активност от 32%, но данните са към 17ч.

Това означава, че окончателното решение дели ще се въведе гласуване по електронен път ще бъде взето от Народното събрание. 

Според "Алфа рисърч" 70.6% от гласувалите са казали "Да" срещу 26,6 % "Не", а 2,9 от бюлетините са отчетени като недействителни.

Ето и графика на гласуването в референдума на партийните симпатизанти. Данните сочат, че ДПС и "Атака" са единствените формации, при които с "Не" са гласували над 50% от поддръжниците.
 

20.58ч. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов похвали партията си за резултатите от кметския вот. На пресконференция в Брюксел, където е на заседание на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с лидери на източноевропейски държави, Германия и Австрия, Борисов коментира: "ГЕРБ и Реформаторите се представиха повече от добре и имат най-много спечелили кандидати по места. И кметовете, които още на първия тур победиха, и щабовете им, заслужават адмирации, защото всички много се трудиха. Поздрави и за Реформаторите и колегите от АБВ". 

20.25ч. БСП е твърдо втора политическа сила и в това не бива да има никакво съмнение. Това заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов на влизане в НДК, където изборните щабове на партиите се събират след края на вота за местна власт. 

Той отказа да коментира прогнозното трето място на кандидата на БСП в София Михаил Мирчев, тъй като в много от секциите гласуването е продължило до късно.

20.10ч. Партиите от управляващата коалиция като цяло запазват своите политически позиции след местния вот и не може да се каже, че тяхната устойчивост е поставена под въпрос. Това коментира пред БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, анализирайки общото представяне на партиите на вота. 
 
20.05ч. Реформаторският блок  се похвали, че увеличава резултата си спрямо парламентарните избори и взима около 9% от гласовете на национално ниво. Фактът е, че вече на трети избори вървим нагоре, за нас това е един вид хеттрик, обяви шефът на предизборния щаб на Реформаторите Найден Зеленогорски.

19.50ч. Общо 221 сигнала за нарушения на изборния процес са получени до 18 ч.днес, съобщи МВР. Оказано е съдействие на 20 избирателни секции.


19.30ч. Основните резултати от кметския вот, по данни на социолозите, досега: 

От първия тур печелят: 

София: Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)
Бургас: Димитър Николов (ГЕРБ)
Варна: Иван Портних (ГЕРБ)
Благоевград: Атанас Камбитов (ГЕРБ)
Стара Загора: Живко Тодоров
Кърджали: Хасан Азис (ДПС)

Балотажи:
Пловдив: Иван Тотев (ГЕРБ) срещу Славчо Атанасов (Патриотичен фронт)
Хасково: Добри Беливанов (ГЕРБ) срещу Георги Иванов (независим, подкрепен от Реформаторския блок)
Видин: Росица Кирова (коалиция "Единни за промяна") срещу Огнян Ценков (ГЕРБ)

19.15ч. От ГЕРБ обявиха, че увеличават влиянието си в местната власт, като само на първия тур имат спечелени поне 10 областни града. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов призова партньорите в управлението от Реформаторския блок да се извинят на кандидатите, срещу които са играли на вота.

БСП, чието представяне е видимо по-слабо, са на обратния полюс и отказват задълбочени коментари докато не изтекат официални данни. Представители на партията на няколко пъти в телевизионни интервюта намекнаха, че има манипулация на изборите. 

Посрещането на изборните резултати в щаба на ГЕРБ:
 
19.13ч. Голямата изненада е балотажът в Хасково, където като фаворит ще влезе кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов с 49.5%, който убедително води на претендента за пети мандат Георги Иванов, подкрепен от Реформаторския блок, с 29.6%.

19.10ч. Най-впечатляващият резултат е от Бургас, където настоящият кмет Димитър Николов печели трети мандат с гласовете на 83.7% от жителите на града. Това сочат данните за резултатите от местните избори днес от екзит пол на социологическата агенция "Галъп интърнешънъл"

Втората позиция е за кандидата на НФСБ Бойко Миразчийски с 5.6% от гласовете. Мнозинството в общинския съвет е отново за ГЕРБ с 54.7% от гласувалите. 

19.05ч. - Кметът на София Йорданка Фандъкова печели безапелационно местния вот с 59.9% от гласовете на столичани. Втори е кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 9.5%, а трети - Михаил Мирчев от БСП с 7.8 %, следван от Георги Кадиев от коалиция "Сердика" със 7 на сто от гласовете. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч". 

Силно представяне на Реформаторския блок и фрагментиран общински съвет са първите изводи на социолозите от резултатите от гласуването.  

19ч. По националните ефирни телевизии започва обявяването на прогнозните резултати от гласуването за местна власт и националния референдум за електронно гласуване. Данните са получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции. Все още не е известно кога ще започнат да текат първите официални данни на Централната избирателна комисия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване