10/25/15 20:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Изборната нощ на живо: ГЕРБ води в кметския вот, за БСП легитимността на изборите е под въпрос


ГЕРБ печели поне кметския вот в поне десет областни града още на първи тур и се надява след балотажа да управлява в най-малко 20 областни града. От БСП засега са въздържани в коментарите си за резултатите, като обявиха, че ще изчакат официални данни и изразиха опасения за манипулации на вота. По-късно през нощта се очакват пресконференциите на част от политическите сили, сред които обаче няма да са ГЕРБ и БСП. 

"Дневник" събира на едно място най-важното от изборната нощ. Ето и обобщението на събитията от деня.

Най-важното досега: 

- Най-впечатляващи, според прогнозите на социолозите, са резултатите на Йорданка Фандъкова в София - 59.9%, и на Димитър Николов в Бургас - 83.7%.  

Голямата изненада е балотажът в Хасково, където като фаворит ще влезе кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов с 49.5%, който убедително води на претендента за пети мандат Георги Иванов, подкрепен от Реформаторския блок, с 29.6%.

20.05ч. Реформаторският блок  се похвали, че увеличава резултата си спрямо парламентарните избори и взима около 9% от гласовете на национално ниво. Фактът е, че вече на трети избори вървим нагоре, за нас това е един вид хеттрик, обяви шефът на предизборния щаб на Реформаторите Найден Зеленогорски.

19.50ч. Общо 221 сигнала за нарушения на изборния процес са получени до 18 ч.днес, съобщи МВР. Оказано е съдействие на 20 избирателни секции.

19.30ч. Основните резултати от кметския вот, по данни на социолозите, досега: 

От първия тур печелят: 

София: Йорданка Фандъкова (ГЕРБ)
Бургас: Димитър Николов (ГЕРБ)
Варна: Иван Портних (ГЕРБ)
Благоевград: Атанас Камбитов (ГЕРБ)
Стара Загора: Живко Тодоров
Кърджали: Хасан Азис (ДПС)

Балотажи:
Пловдив: Иван Тотев (ГЕРБ) срещу Славчо Атанасов (Патриотичен фронт)
Хасково: Добри Беливанов (ГЕРБ) срещу Георги Иванов (независим, подкрепен от Реформаторския блок)
Видин: Росица Кирова (коалиция "Единни за промяна") срещу Огнян Ценков (ГЕРБ)

19.15ч. От ГЕРБ обявиха, че увеличават влиянието си в местната власт, като само на първия тур имат спечелени поне 10 областни града. Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов призова партньорите в управлението от Реформаторския блок да се извинят на кандидатите, срещу които са играли на вота.

БСП, чието представяне е видимо по-слабо, са на обратния полюс и отказват задълбочени коментари докато не изтекат официални данни. Представители на партията на няколко пъти в телевизионни интервюта намекнаха, че има манипулация на изборите. 

19.10ч. Най-впечатляващият резултат е от Бургас, където настоящият кмет Димитър Николов печели трети мандат с гласовете на 83.7% от жителите на града. Това сочат данните за резултатите от местните избори днес от екзит пол на социологическата агенция "Галъп интърнешънъл"

Втората позиция е за кандидата на НФСБ Бойко Миразчийски с 5.6% от гласовете. Мнозинството в общинския съвет е отново за ГЕРБ с 54.7% от гласувалите. 

19.05ч. - Кметът на София Йорданка Фандъкова печели безапелационно местния вот с 59.9% от гласовете на столичани. Втори е кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 9.5%, а трети - Михаил Мирчев от БСП с 7.8 %, следван от Георги Кадиев от коалиция "Сердика" със 7 на сто от гласовете. Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа рисърч". 

Силно представяне на Реформаторския блок и фрагментиран общински съвет са първите изводи на социолозите от резултатите от гласуването.  

19ч. По националните ефирни телевизии започва обявяването на прогнозните резултати от гласуването за местна власт и националния референдум за електронно гласуване. Данните са получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции. Все още не е известно кога ще започнат да текат първите официални данни на Централната избирателна комисия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване