10/25/15 04:43
(http://www.klassa.bg/)

Кои са идиотите, министър Москов? Скубете населението, пълните бюджета!

 "Първият въпрос, който някак си възниква е, само тези ли са вредните храни. Ние облагаме само и единствено, абсолютно, по неоспорим начин, с което само идиот би спорил - уверявам ви идиот, защото човек който спори с тези данни е идиот..."

Това е точният цитат от министър Москов от вчерашната му пресконференция за идеята да се въведе данък върху вредните храни.

Няколко пояснение

Вреден е пакет бисквити с високо съдържание на сол и захар. И едни 150 грама ще поскъпнат с левче заради данъка.

Вредни са напитки (250 мл например), които са наситени със захар и кофеин. Те ще поскъпнат с около 60 стотинки. Не разбрах дали кока-колата също ще се облага с данък, понеже изцяло отговаря на посочения критерий, но специалистите ми казаха, че всички безалкохолни - също "да".

Промени ще има също в цените на пържените картофи по заведенията - ако са пържени в частично хидрогенирано растително масло, цената им ще скочи с около 1.12 лв.

Шоколадите, бонбоните, натуралните сокове, сладоледът, мармаладите, сладка и т.н., и т.н., и т.н.

Списъкът си е дългичък. (за цигарите не казаха, но знаем, че поскъпват драстично от Нова година).

А ние сме идиотите, които не искаме да плащаме по-скъпо.

Идеята на министър Москов и правителството е ясна и благородно облечена пред публиката като грижа за здравето.

Дръжки грижа!

А намерението е много простичко и кокошкарско - да се понапълни с нови данъци вече празния като бръшлян чувал бюджет. Е, и за това стана дума - за едни изчислени умишлено скромни 160 000 000 лв. от вашите джобове.

Въобще уж не толкова много, ама е. Защото иде реч за много повече пари.

Скуби населението, пълни бюджета:

- само през септември касовата му сметка излезе на "минус" с 1 086 832 900 лв. (един милиард осемдесет и шест милиона осемстотин тридесет и две хиляди и девестотин лева)

- от началото на годината до края на октомври сметката вече е "червено" - на минус 2 289 381 400 лв. (два милиарда двеста осемдесет и девет милиона триста осемдесет и една и четиристотин лв)

- колко ще стане до Коледа, само Господ знае. Но тези нови и нови милиарди ще се притурят към старите от мин. г., които са на "минус": -5 262 251100 лв.

- ако някой не е разбрал - България от две години е фалирала и наближава времето да се обяви този факт (Гърция фалира 2008, но публично го обявиха и се разбра 2010).

Та идиоти ли сме, министър Москов? Или вие с правителството?!

В реалния живот скубането (над определен предел) води до увеличаване на сивия сектор в икономиката - т.е неплащане и укриване на данъците, до нови далавери за избрани фирми (например разходи за обществена поръчка за реклама: "не яж контрабандни бисквитки, ако искаш дядо ти да си вземе пенсията").

Скубането на населението с определени храни ( явно "нашите" фирми там не са силни) ще доведе до поскъпване на всички храни. Ако вредните бисквити поскъпнат, нормалните същата ли цена ще пазят, а? Е, за хазната всяко поскъпване е добро - ДДС-то върху по-високата цена я пълни.

Но има и друг подход - да увеличиш продажбите (и съответно приходите от ДДС), като оставиш повече пари на населението, за да купува повече. Ама тук, в България не се сещат за този икономически закон, нито тези, нито предишните, нито по-предишните...

И вместо нови и нови данъци се погрижете най-сетне етикетите да отговарят наистина на съдържанието. Като пише, че сиреното е от краве мляко, да е от такова, а не от нишесте и разни др. съставки, като пише салам от свинско и телешко да е от месо, а не от соя и да не давам повече примери.

И като ще облагате храни със захар, знаете ли г-да от правителството и г-да депутати какво ще стане. Производителите няма да слагат захар, а ще ги блъскат със захарин, аспартам или глюкозо-фруктозен сироп. Още по "полезно", нали!

А защо не обложите самата захар? Ами ясно защо - защото там вносители и производители са едрите олигарси.

А ако облагахте скъпо солта, например самите производители на продукти щяха да се стараят заради скъпотията я влагат по-малко. Да, ама и там са най-едрите "акули" в бизнеса.

И г-н Министре, да ви попитам нещичко за маргарина.

В САЩ забраняват трансмазнините (маргарина). В Европа се готвят за същото. Данните за вредата от него са категорични. При това у нас е много широко разпространен легално и "нелегално" в маса продукти освен онзи, пакетирания, дето се предлага.

Та кои са идиотите, г-н Министре, след като маргаринът няма да се облага с данък у нас?

Че мисъл липсва е ясно. Има само една демагогия, криеща скрито повишаване на данъците.

НАКРАТКО: истинската грижа за здравето на нацията изисква да се въведат стандарти и наложи спазването им, да се забранят редица химикали и материали, влагани в храните, да се ограничат до определено количество влагането на др. съставки, да отговарят етикетите на съдържанието (и да не се получи онова със стандарта Стара планина, който само оскъпи колбасите).

И като заключение

По презумция вредна храна не може да има. Тогава тя не е храна, а някаква отрова, продавана като храна и незабавно трябва да се забрани въобще.

Та затова вредни ХРАНИ няма!

Има вредни хранителни навици, пропаднала култура на хранене, дезинформирани потребители, ниска покупателна способност, липса на какъвто и да е държавен контрол върху пазара.

За това обаче никой не мисли у нас. Мисли се как да се пооскубе докрай кокошката - населението.

Та или управляващите са идиоти, или ни правят на идиоти или двете заедно. А най-вероятно е третото - освен тях и ние сме идиоти, та ни са се качили на главите ни толкова десетилетия!

*Коментарът е публикуван на Фейсбук страницата на автора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване