10/25/15 04:20
(http://www.klassa.bg/)

Материал провежда светлината свръх бързо

 Изследователи от Харвардския университет обявиха, че са разработили успешно средство за манипулиране на светлината на нано ниво, което би могло да доведе до фотонно-базирани, а не електронни телекомуникации. Съобщава се, че екипът е разработил метаматериал, направен от силициеви влакна, вградени в полимер и убвити с златен филм, които притежават коефициент на пречупване нула. На нормален език, това означава, че фазите на светлината, преминаващи през този материал могат да пътуват безкрайно бързо без да нарушават известните закони на физиката.

Светлината минаваща през този метаматериал ще се движи с 299,792,458 м / сек и ще е най-бързото нещо във вселената. Въпреки това, скоростта на светлината може да се измерва с нейната фазова скорост, скоростта с която пика на дължината на вълната се движи. По принцип фазовата скорост измерва колко дължината на вълната на светлината се съкращава или удължава докато пътува през материала. Ако осветим отгоре вода, например, се получава леко пречупване на светлината, защото течната среда е по-плътна от атмосферата. И обратното, ако свтнем светлина на дъното на басейн, дължината на вълната се удължава щом стигне на повърхността. Като така има индекс на пречупване от 1.3.

Сега, когато имаме материал, като този, с коефициент на пречупване 0, нещата стават странни. Когато светлината преминава през него, пиковете и спадовете се удължават безкрайно за да се създаде плоска линия, където се появяват трептения причинени от времето, не пространството. Сплескването на дължината на вълната позволява светлината да се манипулира лесно, без да губи енергия. Индустриалният потенциал на материала от далекосъобщения до квантови компютри е почти неограничен.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване