10/25/15 12:09
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът: Европа не отговаря кой иска бежанците

 "В Европа никой не отговаря на въпроса кой иска бежанците? Това е основният въпрос, а отговор няма. Днес мога само да кажа, че за пореден път ще заявим много твърдата си позиция в Брюксел по въпроса с бежанците". Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като гласува на местния вот и за референдум в Банкя.

Българският министър-председател размаха пръст на холандския премиер Марк Рюте, след изказването му в събота, че бежанците трябва да остават в страните от Източна Европа заради големите западни инвестиции там.
„Да не забравя, че ми дължи много на мен“, обърна се Борисов към Рюте.
„За да отговорим на техните условия затворихме химическата си индустрия, тецовете, четири блока в Козлодуй“, каза още Борисов.
"Европа трябва да каже колко бежанци може да приеме и на ден по колко могат да влизат", поиска Борисов. Според него обаче и извънреднтата лидерска среща в Брюксел в неделя вечерта нямало да даде резултат.
„За 10 дни вече три пъти се събираме – в Брюксел, в Мадрид и сега пак в Брюксел. Събираме се и си говорим, но не даваме отговор на основните въпроси: Колко бежанци може Европа да поема? Кой ги иска? Или как да ги спрем? Трябва да се реши как да се въдвори ред в цялата тази бежанска вълна. В Европа вече се вижда как доста страни започнаха да се спасяват от бежанците и да ги прехвърлят на други. Ако всички решат да ги връщат, само ние с Турция няма къде да ги пратим. А това вече е сериозен проблем”, обясни премиерът.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер покани днес привечер на минисреща на върха в Брюксел лидерите на 10 държави, сред които и България, да обсъдят продължаващата криза с имигрантите.
Целта е да се договорят "съвместни решения за действие, които незабавно да бъдат приложени". Според германската преса Юнкер ще представи нов план пред премиерите на Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения. Част от него е ангажимент имигранти да не бъдат изпращани към друга държава без предварителното ѝ съгласие.
Броени часове преди разговорите в белгийската столица в района звучаха заплахи и се отправяха обвинения. В същото време хиляди имигранти и бежанци продължават да рискуват живота си в Егейско море или са блокирани във влошаващото се време по полетата и пътищата на Балканите.
След тристранна среща в София премиерът Бойко Борисов каза в събота, че България, Сърбия и Румъния са готови да затворят границите си, ако това направят Австрия и Германия - основни цели на мнозина имигранти - за да не се превърнат трите балкански страни в буферна зона.
Словения заяви в петък, че обмисля издигане на ограда по границата си с Хърватия, ако днес не бъде намерено решение на проблема. ЕС трябва да намали бремето на най-силно изложените на имигрантския поток държави, настояват от Любляна.
Холандският премиер Марк Рюте е на друго мнение - в събота той изрази разобарованието си, че Западът бил инвестирал толкова много в новите членове на ЕС на изток, а сега те не спират имигрантите, устремили се към богатите западно- и северноевропейски държави. Основното притеснение на западните политици е, че масовата имиграция ще засили подкрепата за ксенофобската крайна десница в страните им.
Призивите за "по-справедливо разпределение на бежанците между страните от ЕС", се посрещат с категорично несъгласие от източноевропейците, включително защото бежанците могат да се окажат преселени в страна, в която не желаят и това ще създаде проблеми с интегрирането им. Между самите бивши комунистически страни има разногласие - унгарският премиер Виктор Орбан вдигна ограда по южната си граница, с което практически прехвърли проблема с имигрантите на съседите си Сърбия, Хърватия и Словения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване