10/25/15 04:32
(http://www.klassa.bg/)

Русия се отчете за свършеното досега в Сирия

 

Убиха лидера на ислямистите от "Джебхат-ан-Нусра" в Алепо

От началото на операцията в Сирия руската авиация е извършила 934 бойни полета, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков. По думите му, при това са унищожени  819 обекта на терористите. „Само за изминалата седмица са унищожени 71 командни пункта, 10 работилници за производство на взривове, 30 склада и 252 опорни пункта и лагери на терористите, разказа Конашенков. - Особена роля трябва да отдадем на информацията, която идва при нас от информационния център в Багдад.“

Операцията на руските ВВС започна на 30 септември. Русия твърди, че удари се извършват само по терористичните организации. Американското разузнаване обаче утвърждава, че се атакуват и територии, които се контролират от „умерената опозиция”, воюваща срещу президента на Сирия Башар Асад.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Кремъл иска Сирия да се подготви за парламентарни и президентски избори, а Москва е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия, предаде Ройтерс. Коментарът на Лавров представлява драматична промяна в позицията на Русия и е направен след срещата с представители на САЩ и други страни във Виена в петък. По време на нея е обсъдено политическото решение на кризата в Сирия.

 

 

"Външните играчи не могат да решат всичко вместо сирийците. Ние трябва да ги накараме да създадат план за страната си, в който интересите на всяка религиозна, етническа и политическа група да бъдат добре защитени", заяви Лавров пред руската държавна телевизия. "Разбира се, те трябва да се подготвят както за парламентарни, така и за президентски избори".

Лавров обясни, че има чувството, че други страни най-накрая започват да разбират по-добре ситуацията в Сирия, въпреки непрекъсната им реторика, насочена срещу президента Башар Асад. Тази промяна дава надежди на Москва, че политическият процес може да се придвижи напред в обозримо бъдеще.

Русия също така е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия, обясни Лавров. Руският външен министър твърди, че отказът на САЩ да координира кампанията си в Сирия с Москва е "голяма грешка".

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция побърза да отхвърли предложената от Русия помощ, както и призива й за подготовка за избори. „Русия бомбардира „Свободната сирийска армия (ССА)“, а сега тя иска да сътрудничи с нас, докато остава обвързана с Асад. Изобщо не разбираме Русия“, заяви полковник Ахмад Сауд. Самир Нашар от Сирийската национална коалиция, главната опозиционна политическа организация, също отхвърли възможността за съвместни действия между умерените бунтовници и Русия: „Вместо да говорят за готовност да подкрепят „Свободната сирийска армия“, те трябва да спрат да ни бомбардира. 8 % от руските удари са насочени срещу ССА“, каза той.

Междувременно лидерът на групировката “Джабхат ан Нусра” бе ликвидиран от сирийската правителствена армия в град Алепо, съобщи Ройтерс. Египтянинът Абу Сюлейман ал Масри е бил убит при бойни действия в района на Тал ал Карсани. Групировката, която ръководи Ал Масри, е клон на “Ал Кайда” в Сирия.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване