10/25/15 04:22
(http://www.klassa.bg/)

Хъбъл ни върна в миналото

 Kосмическият телескоп Хъбъл е в експлоатация от 1990 г. и все още може да удиви учените и любителите на космоса. Екип от астрономи е използвал Хъбъл да направи пленително откритие, което ни връща назад към ранните дни на нашата Вселена с колекция от над 250 галактики джуджета.

Изследователите датират галактиките до приблизително "само 600-900 млн, години след Големия взрив." Това за нас звучи като дълго време, но това е макла част от продължителността на живота на вселената. НАСА отбелязва, че трябват над 12 милиарда година на светлината от галактиките да достигне Хъбъл.

Галактиките не са интересни само заради възрастта си, но и за това колко са бледи. "Най-бледите галактики, открити при тези наблюдения на Хъбъл са по-бледи, отколкото други, разкрити при най-дълбоките наблюдения на Хъбъл", казва Йохан Ричард, астроном, който работи по проекта.

Учените използват данните от Хъбъл да надникнат в ранните стадии на Вселената. Нека се върнем назад във времето когато вселената е изобилствала от гъст водороден газ. Всичкия, този газ блокирал разпространението на ултравиолетова светлина във Вселената. Тази мъгла започнала да се изчиства, създавайки това, което учените наричат епохата на рейонизация. Когато се прочистила, ултравиолетовата светлина била в състояние да покрие големи разстояния. НАСА има предвид, че вселената е станала "пропусклива на ултравиолетова светлина."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване