10/26/15 07:44
(http://www.klassa.bg/)

HiTec корпорации пускат акции в супермаркета

 Ваучери за Apple, Facebook и други смайват потребителите в САЩ
 
Нова ниша за събиране на средства откриха световните HiTec корпорации. В Съединените щати покупката на ценни книжа в обекти от мрежата за търговия на дребно вече са възможни. Големи вериги като Kmart, Office Depot и Safeway вече имат този необичаен продукт в продуктовото си портфолио точно в навечерието на празничния сезон. Тепърва и гиганти като Apple и Facebook ще ги последват и ще пуснат акции в супермаркетите, твърдят специалисти.
Дали ще си вземем ваучер за злато, или на известна марка – решаваме ние.
Дали ще си вземем ваучер за злато, или на известна марка – решаваме ние.
 
Трябва да се уточни, че се продават не самите акции, а ваучери с тяхната стойност, които
по-късно се заменят за реалните ценни книжа
Разликата с обикновените ваучери за стока е, че вместо за маратонки или таблет приложителят разменя ваучера за акция към своята любима компания.
Идеята била хрумнала на Ейви Лейл, бивш адвокат по патентно право, който е искал да подари на племенниците си акции за Коледа. Но да стори това по класическия начин чрез банка или търговец на ценни книжа, му се сторило сложна и тромава процедура, като освен това е трябвало да проучи и твърде лични данни на роднините си – номерата на социалните им осигуровки, информира The Wall Street Journal, цитиран от Инвестор.
Така той основава компанията Stockpile и разработва метод, чрез който закупуването на акции работи на принципа на вауерите за подаръци. В компанията от Силициевата долина инвестират освен професионални инвеститори като Mayfield и Sequoia, и актьорът Аштън Къчър. Gift Card for Stock пише на синия плик с пластмасова карта. Купувачът има избор за ваучери за 25 долара, 50 и 100 долара. Тъй като акциите на Apple в момента струват около 110 долара на борсата, получателят получава, ако представи в сайта на Stockpile ваучер за 25 долара, 0,23 акции на Apple.
Ако веднъж придобитата акция
 
увеличи на фондовата борса стойността си
 
с десет процента, по същия начин се увеличава и размерът на дела в акаунта на Stockpile. Таксите трябва да се поемат от дарителя. При ваучер за 25 долара се добавят още 3,74 долара като такса, а при ваучер за 100 долара са дължими 5,99 долара. Получателят трябва да се регистрира със своя имейл адрес и номера на социалните осигуровки, за да може да ползва ваучера. При деца е нужно съгласието на родителите.
За 99 цента на поръчка е възможно всеки чрез ваучерите да купи и други дялове, чрез интернет страницата на получилия лиценз от финансовия надзор в САЩ SEC онлайн брокер.
На рафтовете засега има пластмасови карти с борсовите кодове на 20-те най-популярни американски концерни. Освен Apple, Facebook и Coca-Cola сред офертите е и Berkshire Hathaway, компанията на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Редица индексни фондове, които отразяват индекса S&P500, или трендовете при златото и среброто, също се предлагат.
Така например под елхата в САЩ тази година някой може да намери 25 долара злато. Има и общ ваучер за акции. С него приносителят може по свой избор да си купи акция или част от нея.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване