10/26/15 11:37
(http://pik.bg)

Етнолог: На Димитровден хората гадаят какви ще бъдат времето и реколтата

Етнолог: На Димитровден хората гадаят какви ще бъдат времето и реколтата

На Димитровден хората гадаят какви ще бъдат времето и реколтата. Това каза Елена Воденичар от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, пише агенция "Фокус".

По думите й, каквото е времето на Димитровден, такава ще бъде и следващата година.

„Не трябва да забравяме и израза „Св. Георги носи лято, а Св. Димитър – зима”. Той се знае до ден днешен и още веднъж показва ролята на този светец в цялата обредна система. Той изпъква като разграничител в природен и стопански план”, каза тя.

По думите й, в края на стопанската година хората винаги са искали да видят и да разберат каква ще бъде следващата. Елена Воденичар посочи, че от Димитровден започват есенните седенки и зимните сватби. „

Обикновено Димитровден най-мащабно се чества от именниците, защото това име е доста разпространено в българската именна система. За здраве на именника се коли овен, мъжко агне или петел. Прави се курбан за здравето му, канят се роднини и приятели”, каза тя.

Елена Воденичар посочи, че традицията повелява в този ден да се отиде на църква, да се изпълнят всички ритуали и предписания на православната църква и съответно, както повелява народната традиция, семейството да се събере около трапезата и да отбележи празника.

„Като един завършек на годината, трапезата трябва да бъде много богата. На масата се слага всичко от реколтата. Правят се и курбани за здраве. Основно се коли агне или овен и се приготвя най-общо казано зеленчукова трапеза”, добави още тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване