10/26/15 08:18
(http://www.klassa.bg/)

Калоян Паргов: На тези избори стана ясно, че БСП е основната опозиционна сила на ГЕРБ

 Водещ: Добър вечер на Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП и водач на листата за общински съветници. Вашият първи коментар за представянето на БСП в София, да започнем със столицата?
Калоян Паргов:Коментари е рано да се правят от гледни точки на това, че не съм видял финалните резултати, имам предвид окончателните. Видял съм един екзит пол. Не съм видял други паралелни екзит полове, които да дадат сравнителна гледна точка, за да можем да кажем, че нещо е окончателно. Едно е видно, че ГЕРБ печели в София, нещо което не е неочаквано за нас. Въпросът е вече за разпределението на силите в Столичния общински съвет и затова какво е класирането на партиите в София, тъй като получавам противоречиви данни и ще се огранича в коментарите и анализите. Между другото те ще се правят след 1 ноември, след като окончателно приключат балотажите, тъй като очакваме балотажи в районите и в селата около София, за да дадат цялостната картинка на представянето на всички политически партии и на БСП основно.
Водещ: Ако БСП успее да вкара достатъчно общински съветници в Столична община, как ще работите с ГЕРБ и с другите партии? 
Калоян Паргов:БСП е основната опозиционна сила на ГЕРБ, не само в София, но и в цялата страна и това беше видно на тези избори, тъй като БСП беше сама на тези избори срещу управляващата коалиция и срещу всички. Така се оказа разпределението на силите. Управляващите издигнаха няколко кандидати срещу нас, начело с Фандъкова, включително и претендиращата за лява АБВ се включи в хора и пригласяше на управляващите от ГЕРБ, видно от продължение на управляващата коалиция на национално равнище. Така или иначе това, което ще е ясно, че най-вероятно ще има разпределение на силите в Столичния общински съвет, ще има „златни пръсти“ в лицето на партии, които ще имат малко присъствие, незначително, но достатъчно за управляващите, така че да се включат в новото разпределение на благата в София, ако мога така да го нарека. Това, което можем да кажем, е че в София и страната не успяхме да счупим оковите на страха и не успяхме да убедим в достатъчна степен масовият българин, масовият софиянец, който тъне в бедност и мизерия и там, където живее най-вече, където общината не е стъпвала 25 г., да се възпротиви срещу феодализма и хегемонията на управляваща партия ГЕРБ.
Водещ: Разочаровани ли сте? Вие се борихте за балотаж в София?
Калоян Паргов:Някои вътрешно-партийни проучвания показаха, че има такива тенденции. Между впрочем днес също не беше ясно, че госпожа Фандъкова ще мине. Не мога да кажа, че все още е ясно, че минава, макар че екзит половете сочат вече 59-60 процента. Бих искал да изчакам окончателните резултати, за да можем да коментираме вече ясни резултати и точни данни, а не предполагаеми.
Водещ: И в края на разговора ни как оценявате цялата предизборна кампания, организацията около изборите, всичко което се случи в последните дни и часове, включително блокирания сайт на ЦИК?
Калоян Паргов:Вижте, на фона на референдума за електронно гласуване, блокиралите сайтове на ЦИК и на Общинска избирателна комисия, липсата на яснота за избирателната активност до последно днес през целия ден, показа несъстоятелността на този референдум, който допълнително внесе хаос и объркани избори, които от гледна точка на местното самоуправление са изключително важни. Никога досега, казвам го, защото в последните 10-15 г. съм правил избори, на най-различно равнище – от най-ниско на секционна комисия, до това, което съм в момента, не е имало такава мъгла, такава неяснота, такова объркване. Винаги краят на вота още 7-8 часа е имало ясни данни, няколко екзит пола, сравними резултати и прогнози. Докато в момента, като че ли някой се опитва да нагласи резултатите. Не го казвам, защото сме втора политическа сила. Казвам го от гледна точка, че създава такова усещане. Дано тези усещания да бъдат погрешни и да не се оправдаят сравненията, че може да се манипулират резултатите, защото някой ни облъчва и то, едностранно с едни резултати, които видимо в това, което ще се брои в момента до утре на обяд, вероятно може да се опита да ги потвърди чрез вече конкретните данни. Казвам го с едно лично неудовлетворение от гледна точка на 25-годишния демократичен процес, изборен, в България, защото много неща сме виждали през последните 25 години, но чак пък такава дезорганизация, неподготвеност, дано не е нарочно, това поради липсата на административен капацитет на Столична община по организацията на изборите, които между другото последните години е показвала добра организация. Не знам какво се случи сега. Дано не е нарочно, пак казвам.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване