10/26/15 07:41
(http://www.klassa.bg/)

Русия връчи на Асад „Знамето на победата“

 Нахъсани от руската военна намеса в Сирия депутати-комунисти от Държавната дума на Русия са подарили на президента Башар Асад копие от Знамето на победата, което през 1945 г, е развято в Берлин над Райхстага, предаде „Интерфакс“. Сирийският президент е благодарил за високата награда и споделил, че е силно впечатлен от действията на руската авиация в Сирия.

Асад заяви готовност да организира президентски избори в Сирия, на които да участва, заяви членът на руската делегация в Дамаск Александър Юшченко след среща със сирийския президент. Депутатът обаче уточни, че Асад е готов да организира президентски избори едва след като Сирия бъде освободена от джихадистите от групировката Ислямска държава.

Сирийският президент е казал пред руските депутати, че е разчитал на високото качество на участието на руската авиация в борбата с тероризма, но нито сирийските власти, нито американците са очаквали, че руската бойна авиация ще работи толкова ефективно.

"На срещата с нас Асад ни каза, че има разлики между кризите в Сирия и Украйна, но архитектът им е един", заяви Юшченко.

Ден преди това официалният представител на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че от началото на операцията в Сирия на 30 сехтември руската авиация е извършила 934 бойни полета. По думите му, при това са унищожени 819 обекта на терористите. Русия твърди, че удари се извършват само по терористичните организации. Американското разузнаване обаче утвърждава, че се атакуват и територии, които се контролират от „умерената опозиция”, воюваща срещу президента на Сирия Башар Асад.

В събота руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия. Подкрепяната от Запада сирийска опозиция побърза да отхвърли предложената от Русия помощ, както и призива й за подготовка за избори. „Русия бомбардира „Свободната сирийска армия (ССА)“, а сега тя иска да сътрудничи с нас, докато остава обвързана с Асад. Изобщо не разбираме Русия“, заяви полковник Ахмад Сауд.

В неделя обаче, стана известно, че представители на ССА са изпратили на Москва предложение да проведат в Кайро преговори по взаимодействието при уреждане на ситуацията в Сирия. Това съобщил за РИА Новости координатор на сирийската „Група за национално спасение”, обединяваща военни и политически лидери на сирийската опозиция, и един от основателите на Свободната сирийска армия Фахд ал-Масри. Настоява се срещата да стане възможно най-скоро, като ССА ще изпрати делегация от високопоставени представители.

На фона на случващото се правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова Москва да разследва информация за смъртта на 59 цивилни при въздушни удари в Сирия, които е възможно да са нанесени от руски самолети.

Междувременно в рамките на разговор с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул-Азиз ал Сауд държавният секретар на САЩ Джон Кери е постигнал споразумение за увеличение на подкрепата за умерената опозиция в Сирия, съобщи PressTV. Отбелязва се, че страните са се договорили да продължат работата за политическото решаване на конфликта. Двамата също са обсъдили необходимостта от мобилизация на силите на международната общност за възможно най-скорошно постигане на мирните цели.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване