10/26/15 11:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Руски посланик : Политическият диалог между Лондон и Москва на практика е замразен


Политическият диалог между Лондон и Москва е прекратен, а единствената тема, по която си взаимодействат Великобритания и Русия, е културата. Това разказва руският посланик в Лондон Александър Яковенко в интервю за "Таймс", цитирано от РБК.

Според Яковенко дипломатическите отношения между двете страни са стигнали ново дъно след избухването на кризата в Украйна и сирийския конфликт.

"Практически всички политически контакти бяха рязко преустановени по инициатива на Великобритания. Политическият диалог на най-високо ниво е прекратен", разказва посланикът. Така наречената от него "стагнация" е започнала още с началото на гражданската война в Сирия, но особено се е почувствала с изострянето на конфликта в Украйна.

Яковенко заявява, че преди седмица висш дипломат от британското външно министерство е отказал на руското разузнаване информация за позициите на "Ислямска държава" в Сирия. Освен това руското посолство е било принудено да намали персонала си, защото Великобритания е усложнила процеса за издаване на дипломатически визи.

Според Яковенко виновни за влошаването на руско-британските отношения са консерваторите, тъй като в тяхната програма е записано, че Русия е заплаха за Великобритания – подобно на "Ислямска държава".

На 11 октомври британският таблоид The Daily Star Sunday The Daily Star Sunday

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/politics/26/10/2015/562dd3c29a79470d242d6828, цитирайки източник от въоръжените сили на Обединеното кралство, съобщи, че британските пилоти, които участват във въздушните удари срещу "Ислямска държава" в Ирак, са получили предупреждение да открият огън, ако бъдат нападнати от руски самолети.

На следващия ден руското министерство на отбраната изпрати протестна нота на военното аташе на посолството на Обединеното кралство, а руското външно министерство поиска от Великобритания обяснения във връзка с публикацията. Лондон отговори, че появилата се в медиите информация е "неточна".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване