10/26/15 11:10
(http://radiomilena.com/)

Ситуацията в София при отчитане на изборните резултати излиза извън контрол

Седем души, приети в болница и седем дежурни екипа на спешната помощ пред зала “Арена Армеец”.

Това е равносметката от хаоса от струпване на хора с чували, пълни с бюлетини пред общинските избирателни комисии в изборната нощ.

Днес институциите си разменят упреци в търсене на отговорност и виновни за лошата организация.

Министерският съвет призова ЦИК чувалите с бюлетини да бъдат поставени под охраната на МВР, а членовете на районните избирателни комисии – пуснати да почиват. Позицията на правителството беше обявена с прессъобщение около 10.30 ч.

По същото време Министерството на здравеопазването съобщи за над 30 прегледани от екипите на Спешната помощ и седем хоспитализирани, между които случаи на комоцио и спонтанен аборт.

Реформаторският блок поиска оставката на председателя на ЦИК Ивилина Алексиева да подаде оставка заради лошата организация. АБВ призова да бъдат назначени допълнителни сътрудници.

Вицепремиерът Томислав Дончев се очаква да даде пресконференция по темата в 13 часа.

Столичната община изтъкна, че е осигурила най-голямата зала в града – “Арена армеец” за обработване на протоколите от изборния ден. Залата е с 12 000 седящи места, с необходими санитарни възли, пише в съобщениетото. В него се уверява, че общината няма оплаквания за липсата на храна и напитки, осигурени са вода, сандвичи, чай и кафе.

От АБВ поискаха назначаване на сътрудници към ЦИК, които да подпомогнат процеса по приемане и обработване на данните от протоколите на секционните избирателни комисии.

По-рано тази сутрин стана ясно, че няколко души са припаднали при предаването на протоколите от изборите в столичната зала „Арена Армеец”.

Заместник-председателят на партията Румен Петков е изпратил писмо до председателя на ЦИК, в което взима под внимание застрашеното здраве и живот на членовете на СИК и ОИК.

“Имайки предвид създалото се напрежение при приемане и обработване на протоколите с изборни резултати от Секционни избирателни комисии и опасността от невъзможност за спазване на изборното законодателство и регламентираните срокове, моля незабавно да бъдат предприети мерки за назначаване на сътрудници към ЦИК и ОИК”, пише още Петков.

ВМРО настоя незабавно Централната избирателна комисия (ЦИК) да изпрати допълнителни служители на „Информационно обслужване” в Общинската избирателна комисия – София, която се намира в зала „Арена Армеец”, и да разреши на възрастни, болни или заети членове на секционни избирателни комисии (СИК) да напуснат залата.

ВМРО настоя също Министерски съвет незабавно да разпореди на членовете на СИК да бъдат осигурени достатъчно храна, вода и лекарска помощ.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки от “Арена Армец”, от които се виждат чували с бюлетини навсякъде по пода.

От снощи членовете на комисии са затворени в залата, където се помещава ОИК-София. От около 1500 секции са приети документите на едва на около 400. Около 4000-5000 души се намират в момента в столичната зала, които са на крак повече от 24 часа.

На членовете на комисиите се раздават кафе и вода, но те вече са на ръба на силите си. На място има медицински екип. Около залата има полицейски кордон.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че хората са поставени в изключително тежка ситуация и институциите, които регулират този процес, са длъжни да организират така нещата, че да няма инциденти.

Както в коридорите, така и в местата, където хората са събрани и чакат, е настанала паника, хората крещят: “Оставка! Убийци!”.

„Централната избирателна комисия е независима институция. Притеснително обаче е, че след като имаше предложения на Столична община и на Министерски съвет за решаване на проблема, ЦИК отхвърли тези варианти”.

Така депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев коментира ситуацията в столичната зала „Арена Армеец”, където се събират протоколите от секционните избирателни комисия.
Централната избирателна комисия ще направи предложение към правителството на хората, които повече от 24 часа чакат за да предадат бюлетините и протоколите от изборите в зала „Арена Армеец”, да бъде платено допълнително, както и за 27 октомври, вторник те да бъдат освободени от служебните си задължения в основната им месторабота. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. От ЦИК смятат, че по този начин хората ще бъдат донякъде компенсирани.

Предложението на Министерския съвет да се вземе решение, с което изборните книжа да бъдат запечатани и поставени под охрана, а хората да бъдат освободени от ангажимента да чакат приемането им, не е било прието. От думите на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова стана ясно, че ЦИК е предложил идеята на Министерския съвет като вариант за решение за ситуацията в Арена Армеец на общинската избирателна комисия, но от там са отказали. Нейкова посочи, че решението е именно от компетенциите на общинската комисия, цитира Кросс. Нейкова заяви, че не би могло да се говори за хаос изцяло при обработката на резултатите от местните избори с оглед на това, че вече 78 на сто от протоколите на всички СИК в страната са обработени. „Да, най-сериозно е забавянето и може би такова има в Столична община. То е обяснимо големия брой избирателни секции”, каза тя. Всички действия, които предприема ЦИК, не могат да бъдат наложени на ОИК – тя е тази, която трябва да възприеме решение, категорична е Нейкова.

Публикувана на 10/26/15 11:10 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IOZ6WwhTuBo/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване