10/27/15 21:57
(http://www.klassa.bg/)

1 не стигна на ГЕРБ за мнозинство в столицата за първи път от 8 години

 9 партии в СОС, двама бивши министри и двама от “Хиподил” стават общински съветници

За първи път от 8 г. ГЕРБ няма да има мнозинство в Столичния общински съвет - не стигна един мандат. Според предварителното и неофициално разпределение на 61 мандата в СОС ГЕРБ ще има 30 общински съветници, с трима по-малко от изтеклия мандат.

В новия общински съвет ще има 9 партии. За първи път в него представители ще имат “Глас народен” на Светльо Витков, “Движение 21” на Татяна Дончева, партия “Зелените” и АБВ - на Георги Първанов чрез местната коалиция “Сердика”, в която участва партията.

Все още не е

ясен точният

списък с имената

на новите общински съветници, тъй като не се знае дали заради преференции няма да има размествания в листите. Освен това някои от кандидатите е възможно да се откажат. Сред тях са Ангел Джамбазки от ВМРО, който е евродепутат и вероятно ще отстъпи мястото на следващия в листата, и Георги Кадиев, който е депутат.

Групата на ГЕРБ отново ще е най-голямата в СОС. Сред новите лица в нея са певицата Йоанна Драгнева, членовете на младежката партийна организация Михаела Иванова и Ботьо Ботев.

Групата на Реформаторския блок ще е от 12 души. Така бившият министър на икономиката в първия кабинет “Борисов” Трайчо Трайков става общинар.

БСП ще има седем съветници. Така червените отстъпват второто място в СОС, където досега имаха 15 мандата.

По трима души вкарват коалиция “Сердика”, в която влизат АБВ и “Български социалдемократи”, и ВМРО.

Част от група “Хиподил” попълва състава на новия СОС - освен фронтмена Светльо Витков общински съветник става и Венцислав Мицов, тъй като “Глас народен” вкарва двама.

Двама съветници ще има и “Атака”. Единият от тях е бившият депутат и кандидат за кмет на София на партията на местните избори през 2011 г. Николай Пехливанов.

Един мандат

взема

“Движение 21” на

Татяна Дончева

Общински съветник става банкерът и бивш финансов министър в правителството на Любен Беров Стоян Александров.

Един мандат получава и “Зелените”. Техен представител в СОС ще е Иван Велков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване