10/27/15 21:26
(http://www.klassa.bg/)

В Китай ще строят бамбуков град

 Представете си град, издигащ се от буйна бамбукова гора, но този град не използва бетон и стомана, които те стърчат от гората. Това е визията, представена от Penda, китайско-австрийска фирма за дизайн на Пекинската Седмица на Дизайна тази година. До 2023 г. Penda твърди, че град за 20.000 души може да бъдат изграден изцяло от тяхната модулна бамбукова конструктивна система, свободна да расте във всички посоки, при необходимост.

 

Конструкцията на използва пирони или винтове, а бамбука се връзва с въжета оставяйки бамбуковите стъбла незасегнати и може да се използва повторно в други конструкции. Всички материали в бамбуковия град на Penda са напълно рециклируеми, което позволява на града да издига, разширява или мести причинявайки минимално увреждане на околната среда.

 

Според съобщение на Penda до пресата, "Проектът описва истински екологичен подход на растеж, който не оставя никаква вреда върху околната среда, нито на самия строителен материал, следователно напълно различен от настоящия конвенционален начин на изграждане. "

 

Бамбуковият град взема своите строителни материали от бамбуковата гората, където се намира. Тъй като бамбука има бърз цикъл на растеж, архитектите предвиждат безкрайна доставка на строителни материали, като два нови бамбукови дървета са засаждат за всяко, което се отстранява. Системата може да порастне и да се превърне в къщата на 20 семейства в рамките на девет месеца и когато пристигнат нови семейства, нови модулни сгради, включително обществени пространства, мостове и дори плаващи съоръжения, могат да се добавят във всяка посока. До 2023 г. от Penda си представят град за 20.000 души, сгушен в 250 акра бамбукова гора.

 

Като доказателство за концепцията, Penda създаде бамбуков павилион на Пекинската Седмица на Дизайна. По време на събитието посетителите бяха поканени да засадят семена в кошници, които след това бяха прикрепени към павилиона. Растенията ще растат заедно с бамбуковата структура, позволявайки на природата, за да поеме процеса на проектиране.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване