10/27/15 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Заминавам за САЩ. Радан Кънев ми се обади след полунощ, за да ми честити победата на ГЕРБ

 Със зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната група и на предизборния щаб на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Цветанов, държите ли все още да ви се извинят реформаторите за това, че са държали агресивен тон по време на кампанията?

- По време на кампанията ГЕРБ запази хладнокръвие, запазихме стил на поведение, което сме пазили през последните 9 г. - нашата кампания винаги е била позитивна и градивна. Приветствам това, че Радан Кънев поздрави Йорданка Фандъкова и Иван Портних. Това беше знак на признание и на извинение като цяло. Снощи между 12 и 1 ч ми позвъни Радан Кънев и честити победата. Смятам, че в общи линии можем да го приемем като знак на уважение и на признаване на безспорните лидери вдясно и в държавата.

- Балотажът ще е най-болезнен на местата, където вие сте срещу кандидати на реформатори като Хасково. А също така в Пловдив, където ще сте срещу друг партньор във властта - представителя на Патриотичния фронт. Притеснява ли ви тази, да я наречем, братоубийствена битка и дали ще се отрази на вашите отношения вътре в коалицията?

- Не смятам, че трябва да използваме такива термини. От това, което показахме досега, съм обнадежден за изхода от балотажите. Отиваме с огромна преднина на Иван Тотев в Пловдив. В Хасково излизаме също със сериозните амбиции да победим убедително. Смятам, че дори симпатизанти и представители на Реформаторския блок ще подкрепят ГЕРБ, защото съм убеден, че надали някой стои зад това централно решение, спуснато на структурите на РБ. Всеки знае кой е Георги Иванов и всеки знае, че това просто не е нормално за условията и времето, в което живеем. Ние залагаме на демократичността, на прозрачността, на достъпността. Убеден съм, че това ще бъде доказано с успеха, който ще постигнем на балотажа в Хасково.

- А в Пловдив?

- С преднината, която има Иван Тотев, нямам абсолютно никакви притеснения относно изхода. Просто имаше доста кандидати и разпиляване на гласове, затова не успя да спечели на първия тур.

- В интервю за "24 часа" вечерта на изборите Радан Кънев предложи в следващите два дни да се направи среща във формат ГЕРБ, РБ, Патриотичен фронт, на която да се вземе по-генерално решение за балотажите. Включително по въпроса кого да подкрепят реформаторите на втория тур в Пловдив и на всички останали ключови места. Това ли е решението?

- Смятам, че не точно това е решението. Иначе разбира се, че трябва да има разговори с всичките коалиционни партньори и с представителите от партиите, които формират парламентарно мнозинство. За мен е по-важно, че местните организации знаят какво понесоха. Затова се връщам на извинението, което трябваше да поднесе Радан Кънев - щабовете на ГЕРБ бяха засегнати изключително остро. Затова винаги съм казвал, че по време на една кампания не трябва да се минава границата на възможността да се говори след това. Не може да говориш, че подкрепяш Георги Иванов, да работиш срещу ГЕРБ и в момента, в който усещаме енергията у жителите на Хасково, да си за този човек... Извинявайте, но ние заставаме до избирателите, защото това са нашите партньори във всеки един вид избор. Респект и уважение към всички партии, които гласуват, и към всички, които подкрепиха ГЕРБ.

- Премиерът тълкува резултата от първия тур на местните избори като потвърждение, че сегашната управленска формула е най-стабилната. Предполагам, че вашето мнение съвпада с неговото?

- Разбира се. Всеки един национален избор дава съответната равносметка за състоянието на партиите. ГЕРБ увеличава влиянието си в местната власт благодарение на реалната работа, която е свършена - на видимите резултати и политики, които стигнаха до хората. Разбира се, и с много ясно променената визия за политиката и за това, което трябва да правят хората, избрани на съответните позиции в държавата.

- Също извод на Бойко Борисов - че БСП и ДПС, които също са се представили добре, заслужават да им се обръща повече внимание в парламента. Как ще им обръщате повече внимание, в каква посока?

- При приемането на важни закони, свързани със секторни политики, например в сигурността. Това, което взехме като решение в пленарна зала беше резултат от съвместната работа и уважението към политическия опонент.

- Заминавате за САЩ днес. По какъв повод?

- Във Вашингтон ще има форум с представители на националните парламенти на Европа. Темата е сигурност и ограничаване финансирането на тероризма. Ще участваме с колеги от други парламентарни групи - Димитър Лазаров от ГЕРБ, ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, Филип Попов от "Коалиция за България" и Валентин Касабов от Патриотичния фронт. Ще имаме срещи и извън този форум.

- Не мога да не ви попитам и за бежанската заплаха. Опасявате ли се, че покрай кризата в Сирия в страната ни могат да влязат не само подгонени от там хора, но и такива, подготвяни за терористични действия?

- Това е най-болезнената тема, която вълнува цяла Европа, респективно и българските граждани и българското правителство. Виждате активната роля на министър-председателя, който участва във всички форуми на лидерите на Европа. Убеден съм, че с общи усилия ще трябва да се намери най-правилното решение, както за адекватно реагиране на засилващия се миграционен поток, така също и за по-активното участие на Европа, заедно със САЩ и Русия, в окончателното овладяване на конфликта в Сирия.

- Този конфликт ще е една от темите на форума в САЩ, за който заминавате след малко?

- Тази тема при всички положения ще намери място във форума. Той е свързан с възможностите за по-нататъшните дискусии в областта на разузнавателните политики. Ще има разискване на допълнителни въпроси, свързани с киберсигурността и финансирането на тероризма.

- Наистина ли парламентарната група на ГЕРБ си има кандидат за шеф на "Военна информация" - депутата адмирал Пламен Манушев. Него ли готвите за поста?

- По принцип никога не правим закон за някого и за някакъв пост. От разговорите, които се направиха по време на цялата предизборна кампания, у обществото остана впечатлението, че законът се прави само и единствено за едно лице в лицето на Йордан Бакалов. Аз не смятам, че сегашният парламент трябва да оставя подобни впечатления в обществото и не смятам, че парламентаризмът трябва да се гради по този начин. А що се касае до начина, по който беше възприета тази промяна, тя е в духа на цялостния парламентарен толерантен тон, който имаме с всички групи, дори и с опозицията. Когато говорим по закони, основополагащи за даден сектор и такива, които не се правят за един мандат или за година-две, винаги търсим консенсус с опозицията. Не смятам, че някой иска да се връща към периода, в който закони се правеха за определени хора.

- Така или иначе заради президентското вето на парламента ще му се наложи да се занимава пак с въпроса. Бихте ли се ангажирал с прогноза за критериите, на които в крайна сметка ще трябва да отговаря шефът на военните разведки?

- Не бих се ангажирал с прогноза, защото пак повтарям - не правим законите за определено лице. А в случая се получи точно това. Точно затова трябваше да бъде постигнат политически консенсус. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, независимо дали са управляващи или опозиция, защото бяха приети устройствените законони за военната информация, за цивилното разузнаване и за НСО.

- Прогнозирайте колко от останалите областни градове, в които ще има втори тур, ще са за вас?

- Смятам, че ще имаме общо около 115-130 общински кметове. Нашата цел беше да са над 100.

- За съветници може ли да се каже?

- В този момент споменаването на брой съветници няма да е сериозно. Може би в сряда вече ще има окончателен резултат.

- И кога се връщате от САЩ?

- В петък.

- И кой ще прави кампания, докато ви няма? Вие сте моторът, а няма да ви има в дните преди балотажа.

- Ние сме в постоянна телефонна връзка. Днешният и утрешният ден ще минат изцяло в анализи и подготовка на щабовете за последната права. Аз съм убеден, че колегите са достатъчно добре подготвени. Енергията, която я имаше в структурите и това, което видях, ме убеди в това. Не смятам, че можеш да оставиш една кампания за последните 2-3 дни. ГЕРБ прави кампания 4 години, за да се яви на дадени избори, независимо дали са за парламент или местна власт. Вярвам в пълния успех на ГЕРБ. Оценката, която ни дадоха избирателите за 10 спечелени областни градове от първи тур, е изключително висока. Нямам никакви притеснения.

- Получихте комплимент от лидера на ДПС Лютви Местан тази нощ. Той отчете, че ГЕРБ е една много добре изградена партия и по хоризонтала, и по вертикала.

- Благодаря на всички, които спомагат за реалното функциониране на една политическа партия, каквато е ГЕРБ - на нашите структури, членове и симпатизанти. За пореден път имаме над 1 милион избиратели, които дадоха гласа си за ГЕРБ. Това означава доверие, но и много по-голяма отговорност, отколкото досега. Защото в местната власт толкова голямо присъствие партията не е имала. Това е до голяма степен благодарение на видимите резултати, които постигнаха кметовете ни по места за 4 г.

- Вечерта на вота акцентът на общественото внимание се измести от НДК към НАТФИЗ. Как може един човек, пък бил той и депутат, да нахлуе, и то не за първи път, в едно висше учебно заведение, да стресира студентите и да вдигне на крак цялото МВР начело с министъра? Трябва ли да се запазят имунитетите?

- Абсолютно недопустимо поведение, независимо дали си депутат или изпълняваш друга длъжност. Всеки трябва да бъде много ясен в оценката си за подобен вид поведение. Още повече, че говорим за автономност на висшите учебни заведения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване