10/27/15 07:28
(http://www.klassa.bg/)

Изненада - ГЕРБ с по-твърди избиратели от БСП

 Макар и съпроводено с редица трудности, гласуването на местните избори в неделя показа удивителната устойчивост на българските избиратели. Гласували са около 52% от записаните в избирателните списъци, или над 3 милиона и 300 хил. избиратели. Това са хората, които системно подкрепят развитието на демократичния процес в страната - почти толкова гласуваха и на парламентарните избори през 2014 г., и на местния вот през 2011 г. Освен че не пропускат вотове, тези хора проявяват изключително постоянство в политическата си ориентация, подобно на наблюдаваното в западните демокрации.

В съответствие с демографски тендендии на ниска раждаемост и силна загуба на младо население, средната възраст на българския избирател е доста висока – 48 години.

Тя е и в основата

на политическия

ни консерватизъм Средностатистически най-възрастни са избирателите на БСП – 54 г., а най-млади – тези на “Глас народен” – 40 г. ГЕРБ като най-голяма партия се класира около златната среда.

Най-активни на местните избори се оказват хората от средната възрастова група, което не е изненада и съвпада със световните тенденции. Макар и да са най-многобройната група сред избирателите,

хората на

пенсионна

възраст са

гласували

най-слабо

Не е изненада, че ДПС притежава най-сплотения електорат. Това е констатирано многократно - 84% от гласувалите на парламентарните избори през миналата година отново избират кандидатите за кметове и общински съветници на ДПС.

 

ГЕРБ изтласква столетната БСП от традиционното ѝ второ място в тази своеобразна класация. Неслучайно през последните осем години ГЕРБ няма загубени избори. Това е пряко следствие от два важни обществени факта. Първо, че в обществото доминира дясноцентристката нагласа, и второ, че партията на Бойко Борисов

успя да изгради

масивно ядро от

избиратели,

които го следват в различни типове избори, при различни обществено-политически ситуации. Таблицата вляво на 13-а стр. показва, че дясноцентристката формация не само има най-многобройния електорат – около 1 милион и 100 хиляди души, но и успява да го консолидира около кандидатите си на местния вот. На практика 77% от гласувалите за ГЕРБ на парламентарните избори през 2014 г. повтарят избора си и през тази година.

Третата позиция е за БСП – 74% от избирателите им, които са около половин милион, продължават да ги следват и при настоящия местен вот. Именно това е причината за традиционното второ място за левицата.

Резултатите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок и АБВ също показват наличието на стабилно ядро, докато при “Атака” се наблюдават ясни признаци на разпад, който вече е факт при “България без цензура”.

Резултатите са от статистически обработки и наблюдения на изборния процес по метода на екзитпол на Институт за социални изследвания и маркетинг проведени по време на гласуването на местните избори на 25 октомври 2015 г. Възможните стохастични отклонетия са в размер 2,5%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване