10/27/15 13:21
(http://pik.bg)

Към момента 14,7 процента от личния състав на българските въоръжени сили са жени

Към момента 14,7 процента от личния състав на българските въоръжени сили са жени

Към настоящия момент 14,7 процента от личния състав на българските въоръжени сили са жени, посочи министърът на отбраната Николай Ненчев, който участва в международната конференция "Жените, мира и сигурността. Какво правят и защо е от значение", организирана в София от Атлантическия клуб и Сдружението на жените военнослужещи.

Форумът по повод на 15-ата годишнина от Резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН е под патронажа на министъра на отбраната.

От жените военнослужещи 7,2 процента са в Сухопътните войски, 3,8 процента - във ВВС, 1 процент - във ВМС, и около 3 процента в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на Съвместното командване на силите. Но над 92 процента от жените военнослужещи са представени в най-ниските ешелони на въоръжените сили - като редници и сержанти. Младшите офицери са едва 5,6 процента, а старшите - 1,75 процента, посочи министър Ненчев.

Той припомни, че всички формални нормативни пречки за приемането на жени във въоръжените сили на България вече са премахнати - не само в администрацията, но и за всички длъжности в армията.

България, и в частност МО, работят успешно и по трите приоритета на Резолюция 1325 - участие, защита и превенция, увери Ненчев.

Националният омбудсман Мая Манолова потвърди пред участниците във форума, че вече не съществуват никакви нормативни пречки, ограничаващи включването на жените на всички нива в армията. Същевременно тя изтъкна, че жените заемат най-ниските позиции. Премахването на нормативните и на фактическите бариери не е достатъчно, заяви Манолова, според която е необходимо да паднат поведенческите, психологическите бариери, най-вече - у ръководителите, за да могат да осигурят и на високо стратегическо ниво адекватно участие на жените военнослужещи.

Факт е, че има "невидима преграда" във въоръжените сили, която осуетява кариерното развитие на жените до високите нива, каза Манолова. Тя се надява, че тази преграда ще падне, и през следващите години, още в рамките на мандата й като омбудсман, ще може да приветства жена генерал или адмирал. На ход са политическите и военните лидери в отбраната, каза омбудсманът пред присъстващите представители на ръководството на военното ведомство.

Очакваме да нямаме неформални пречки, жените, завършвайки висшите военни учебни заведения, да бъдат издигани и да достигат не само старши офицерски звания, а и висши, не защото са жени, а защото са подготвени, каза на форума председателят на УС на Сдружението на жените военнослужещи подполковник Невяна Митева.

Напреднали сме доста в разработването на нормативни рамки, но не и в прилагането, все още не сме осигурили еднакво участие на мъжете и жените в предотвратяването на конфликти, посочи специалният представител на генералния секретар на НАТО за жените, мира и сигурността Мариет Шърман.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване