10/27/15 14:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Русия потвърди официално за първа своя жертва в Сирия


Родителите на 19-годишен руски войник, служещ в Сирия, са били уведомени, че синът им е загинал, съобщи агенция "Ройтерс". Това е първата потвърдена жертва от руска страна от началото на кампанията в Сирия.

Обстоятелствата около смъртта на Вадим Костенко обаче са неизяснени. Агенция "Интерфакс" цитира източник в министерството на отбраната, който е заявил, че "техник във въздушната база Хмеймим в Латакия е извършил самоубийство във времето си за почивка".

"Според предварителната информация и особено анализа на съобщенията в телефона му, причината за смъртта са проблеми в личните му отношения с момиче", твърди източникът.

Говорителят на Кремъл Димитри Песков заяви, че няма информация за "предполагаемата смърт на руски служител в Сирия". Министерството на отбраната не отговори на въпросите на "Ройтерс" за смъртта на Костенко, говорителка на външното министерство също отказа да коментира.

Александър и Светлана Костенко обаче не вярват, че синът им Вадим би се самоубил. "Никога няма да повярвам на тази версия", заявява пред "Ройтерс" Светлана. Тя е говорила с Вадим в деня на смъртта му. "Говорехме по телефона всеки ден по половин час. В събота той беше весел, щастлив и се смееше".

Бащата Александър се съгласява. "Казаха ни, че се е обесил заради момиче. Той никога не би го направил. Познавам сина си добре."

Семейство Костенко твърди, че са получили вестта на смъртта на Вадим от батальонния командир, който е заявил, че Вадим е бил единственият загинал.

Малката сестра на Вадим – Катя, и леля му – Анна Мусиенко, също не вярват, че Вадим се е самоубил. Казват, че той е планирал да се ожени за приятелката си и двамата са се разбирали.

Мусиенко разказва, че племенникът ѝ е бил ентусиазиран от службата си в армията и е искал да бъде обучен за пилот. Казвал е на близките си, че с приятелите му не са могли да откажат да идат в Сирия, когато заповедта е дошла.

Костенко е бил част от екипа за поддръжка на руските военновъздушни сили. Той е подписал договора си на 20 юни и е заминал за Сирия на 14 септември – две седмици преди началото на кампанията, твърди баща му. Семейството е разбрало къде се намира Вадим едва след пристигането му там.

За смъртта на Костенко пръв съобщи руският блогър Руслан Левиев. В разследването си той се позовава на публикации от близки и познати на Костенко в социалните мрежи.

Один из близких родственников погибшего рассказал РБК, что 14 сентября Костенко командировали в Сирию, а 25 октября семье сообщили о его гибели. По словам собеседника РБК, первоначально семье в военкомате сказали, что Костенко повесился. Позже из части сообщили, что солдата нашли мертвым, не уточняя подробностей случившегося.

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/politics/27/10/2015/562f61549a79474c44c5e799?from=main Один из близких родственников погибшего рассказал РБК, что 14 сентября Костенко командировали в Сирию, а 25 октября семье сообщили о его гибели. По словам собеседника РБК, первоначально семье в военкомате сказали, что Костенко повесился. Позже из части сообщили, что солдата нашли мертвым, не уточняя подробностей случившегося.

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/politics/27/10/2015/562f61549a79474c44c5e799?from=mainДосега не е имало друг потвърден фатален случай в Сирия. На 20 октомври източник от проправителствените армии в Сирия заяви пред "Ройтерс", че поне трима руски граждани са били убити, но руските власти отрекоха това.

Неназован източник от министерството на отбраната на Русия е заявил пред Wall Street Journal в текст, публикуван на 23 октомври, че един войник е загинал в инцидент, свързан с невнимателно боравене с оръжия.

През май президентът Путин нареди смъртните случаи на руски войници по време на специални операции в мирно време да бъдат класифицирани като държавна тайна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване