10/27/15 16:32
(http://www.dnevnik.bg/)

С подкрепа на балотажи реформаторите ще търсят местни коалиции с ГЕРБ


Реформаторският блок ще преговаря с ГЕРБ за сключването на писмени споразумения на местно ниво за подкрепа на втория тур на изборите за кмет, потвърди "Дневник" от присъствали на среща на партиите в Блока.

След това е имало и среща на премиера и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, вицепремиера по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова с лидерите на Блока Меглена Кунева ("Движение България на гражданите"), Радан Кънев (ДСБ) и Божидар Лукарски (СДС), съобщи депутатът Настимир Ананиев.

Преговорите ще се водят от местните структури на ГЕРБ и Реформаторите. Споразумения ще уреждат и отношенията на двете формации, които управляват заедно на държавно ниво, след местните избори. Пред "Дневник" лидерът на ДСБ Радан Кънев каза, че в документа ще се уточни съставянето на мнозинства в общинските съвети, както разпределението на постовете в администрацията на местната управа.

"Във Видин вече има подписано такова споразумение между местните структури за съвместно управление", уточни той. Във Видин кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков има малко над 22% и отива на балотаж срещу издигнатата от местна коалиция "Единни за промяна" Росица Кирова (26%).

По думите на Кънев е вероятно подобни споразумения да има и в Шумен, Търговище, Разград и Ловеч, където Реформаторският блок отчита ръст от два до четири пъти на избирателите си.

"Имам даден карт бланш на местните структури", каза пред "Дневник" депутата Димитър Танев. По информация от народния представител Настимир Ананиев е даден срок до четвъртък на местните структури да водят разговори с колегите си от ГЕРБ и да съобщят на националното ръководство на Реформаторите какво са договорили. След това ръководствата на партиите ще съобщят окончателно в петък къде Реформаторите ще подкрепят ГЕРБ на балотаж.

Междувременно от СДС изпратиха писмо до медиите, в което съобщават, че Блокът показва израстване в сравнение с парламентарните избори от миналата година, което показва, че запазва своите позиции като част от управленската коалиция.

Избрани на първи тур общински кметове от СДС са Петър Паунов в Кюстендил, Златко Живков в Монтана, Стоян Гарчев в Антон, Емил Илиев в Струмяни, и Людмил Терзиев в Хаджидимово.

На балотаж отиват кандидатите им за районните кметове в София в Красно село – Христо Апостолов, във Витоша – Теодор Петков, и в Студентски – Божидар Василев.

На втори тур е и Стефан Ташев в Бобошево, в Карлово – Емил Кабаиванов, в Калояново – Георги Георгиев, в Дряново – д-р Иван Николов, в Тополовград – Божин Божинов, в Камено – Жельо Вардунски, в Петрич – Вельо Илиев (от местна коалиция), в Свищов -  Станислав Благов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване