10/27/15 19:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Сидеров не се отказа от имунитета си, в сряда се създава парламентарна комисия за това


Лидерът на "Атака" Волен Сидеров днес се е срещнал с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да я уведоми, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет. Затова утре парламентът ще сформира временна комисия, която да разгледа искането на главния прокурор. Това съобщи Цачева в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Г-н Сидеров ме уведоми, че няма да си даде имунитета. В резултат на което аз го уведомих, че в утрешния ден като точка първа съм внесла предложение за сформиране на комисия", оказа Цачева.

Тя обясни, че идеята е комисията да заседава още тази седмица, а другата седмица Народното събрание да се произнесе за свалянето на депутатския имунитет на Сидеров и Десислав Чуколов. Главният прокурор депозира две искания за това – едното е заради хулиганската им проява пред клек-шоп на ул. "Г. С. Раковски", а другото – заради нахлуването им в НАТФИЗ.

По-рано, пред БНТ, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обясни, че предложението е временната комисия да бъде оглавена от съпартиеца му Димитър Главчев.

Днес Цачева допълни, че подкрепящите правителството партии "категорично осъждат това поведение". Утре сутринта на председателския съвет тя ще разговаря по въпроса и с лидерите на останалите парламентарни групи. Тя припомни, че още в нощта на изборите ГЕРБ са осъдили поведението на лидера на "Атака" и го определи като "груба злоупотреба със статута на народен представител".

По въпроса за инициативата за промяна на Конституцията, Цачева обясни, че идеята е да отпадне т.нар. "наказателна неотговорност на депутатите" - чл. 70 от основния документ, според който народни представители не могат да бъдат задържани при престъпления от общ характер, освен с решение на Народното събрания. Четирите парламентарни групи, подкрепящи правителството, са за отпадането на този текст, като Цачева обясни, че ще се търси подкрепа и от опозицията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване