10/28/15 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Близо ли е Турция до диктатурата?

 Турция се отправя към избирателните урни в неделя за парламентарни избори, които заплашват да повишат поляризацията в страна, която е вече дълбоко разделена. В резултат на тях президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието , която управлява Турция от 2002 година , могат да установят еднопартийно управление и монопол на политическата власт.
 В Турция предизборната кампания разшири пропастта между кюрди и турци, светски настроени хора и ислямисти, сунитското мнозинство и алауитското малцинство. Зад граница тези избори могат да определят дали Турция ще се въвлече във войните в Сирия и Ирак, пише The Independent, цитиран от "Фокус".

Проучванията на общественото мнение сочат, че подкрепата за основните партии не се е променила съществено от юни, като подкрепата за ПСР е над 40%. Това я поставя в рамките на това, да не й достигнат няколко места за абсолютно мнозинство, което да я принуди да потърси коалиция с по-светската Републиканска народна партия или крайно дясната партия на Националното действие.

Но Ердоган до сега не е показвал предпочитания за коалиции или желание да дели властта.

Неговите шансове за победа може би са по-високи , отколкото изглеждат, понеже много институции и центрове на властта, като армията, правосъдната система и повечето медии попаднаха под негов контрол.

Ердоган може също така да се облагодетелства от чувството сред много гласоподаватели, че ПСР представлява стабилност, дори ако това включва стъпки към диктатура, а другите алтернативи биха довели до икономическа нестабилност и несигурност.

Турската икономика вече не произвежда забележителния растеж, видян през 2012 година. Добре образовани хора с висше образование се затрудняват да си намерят работа, или ако загубят тази, която имат си да си намерят нова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване