10/28/15 19:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Временната комисия откри пътя за сваляне имунитета на Сидеров


Новосъздадената днес временна парламентарна комисия реши да предложи на Народното събрание да свали депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му в партията Десислав Чуколов. Това обяви председателят на комисията Димитър Главчев (ГЕРБ) след спешното заседание на комисията още днес, което внезапно се оказа при закрити врата.

Депутатите от комисията обсъдиха днес само първото искане на главния прокурор от Сотир Цацаров от 12 октомври, с което иска да се даде разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров и Чуколов за хулиганските им прояви при магазинчето на ул. "Раковски" на 9 октомври. Защото само по него е изтекъл 14-дневният срок, в който Чуколов и Сидеров можеха да се откажат сами от имунитетите си.

Още утре комисията ще внесе доклада си в Народното събрание и се очаква парламентът да вземе решение следващата седмица, каза Главчев.

Сидеров нарече комисията трибунал и заяви, че решението ѝ е поръчано от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. Сидеров се възмути и от засекретяването  и нарече това края на правовия ред и парламентаризма в България.

Той говори пред журналисти пред вратите на залата, в която се провеждаше заседанието, придружаван от съпартийци и поддръжници, които също настояваха да влязат, но не бяха допуснати.

Сидеров и Чуколов определиха въпроса дали да бъде свален имунитета им като предрешен и направиха препратки към режимите на Сталин и Хитлер.

Председателят на "Атака", който все пак успя да влезе на заседанието на комисията за малко, заяви, че не му е дадена възможност да изложи своите възражения. Според него комисията въобще няма да подложи на критичен поглед искането на главния прокурор, въпреки че по думите му в него има противоречия.

Той призова премиера да не се крие зад подставени хора, а направо да разпореди той и Чуколов да бъдат арестувани.

Въпреки че "Атака" са евроскептични, заявиха намерение да сезират европейските институции, тъй като оприличиха това, което се случва, на "африкански диктаторски режим".

Председателят на комисията Димитър Главчев (ГЕРБ) обяви, че заседанието се е провело при закрити врата, тъй като работили с данни, представляващи следствена тайна. Десислав Чуколов обаче нарече подобни твърдения абсурд, той като няма започнало следствие.

"Решихме заседанието на комисията да бъде с такава спешност, защото смятаме, че българските граждани очакват бързи решения. Даже смятам, че до известна степен сме закъснели", каза още Главчев.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване