10/28/15 18:24
(http://www.dnevnik.bg/)

Данък "вредни храни" е опит за рекет и ще създаде хаос на пазара, убедени са производителите


Седем браншови организации се обявяват категорично против предлагания от министъра на здравеопазването данък "обществено здраве". Той няма да постигне здравните цели, които са поставени, защото опитът показва, че данъчните инструменти не променят поведенческите модели, но ще създаде хаос на пазара и ще отвори врата за паралелен внос на стоки. Заедно с това ще направи най-бедните в България още по-бедни. 

Това заявиха представители на бизнеса и синдикатите на пресконференция днес, след като по-рано през деня се срещнаха с експерти от здравното министерство, за да заявят възраженията си. Браншовите организации коментираха за срещата, че явно ведомството няма намерение да се съобрази с мнението на заинтересованите страни. От името на бизнес и синдикалните организации говориха Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, Мариана Кукушева - Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Камен Данов от КТ "Подкрепа", Славчо Петров от КНСБ и др. 

Организациите са категорични, че няма да се примирят с въвеждането на данък "вредни храни", който по думите им само ще засили сивата икономика и вместо да пълни хазната ще я ощети драстично. Ако са верни сметките им, над 4000 хиляди души ще загубят работата си заради мярката. Сред основните критикити са и това, че не е направена ясна оценка на въздействието от закона, нито са обмисляни алтернативни подходи към проблема, срещу който е насочен данъкът - затлъстяването.

"Това е опит да се рекетира този бизнес на България, който присъства на българската трапеза всеки ден. Секторното законодателство е опит за регулация, която ще изкриви пазара за сметка на бедните хора", заяви председателят на федерацията на производителите на хляб Мариана Кукушева.

Хранително-вкусовия бранш обмисля да подаде колективен иск срещу министъра на здравеопазването, защото приемат като "обида и уронване на престижа" предложението на Петър Москов - то намеква, че българската продукция е некачествена, заплаши Кукушева.

Синдикатите, от своя страна, обявиха готовност за протести, ако законопроектът бъде приет, защото според тях той ще означава масови съкращения и обедняване. Същото мнение изразил и президентът на КНСБ Пламен Димитров пред министър-председателя Бойко Борисов на вчерашната им среща, отбелязаха те. Готови са да отстояват позицията си и на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване