10/28/15 18:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Какво (не може да) се прави при "изчезнал" глас на изборите


"Дневник" получи сигнали от читатели, които не са открили гласа си - за партия или за кандидат (т.нар. преференция), в протокола на секционната избирателна комисия, в която са гласували. Какво може да се направи след това?

Изборният кодекс не дава възможност на избирателите самостоятелно да предприемат действия пред Общинската избирателна комисия или съответния Административен съд. При установени нередности в протоколите и неправилно отразен вот според тях, гражданите могат да се обърнат към партия или кандидат, които имат право да обжалват резултатите.

Право на това според Изборния кодекс имат кандидатите за кметове и за общински съветници, партиите, коалициите и представляващите инициативните комитети. Решението на общинската избирателна комисия за резултатите се обжалва пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението.

Според говорителя на Централната избирателна комисия Александър Андреев 7-дневният срок започва да тече от деня, следващ деня, в който е публикувано решението с резултатите. Общинската избирателна комисия в София все още не е излязла с решение за резултатите от първия тур.
  Жалбата се подава чрез общинската избирателна комисия в два екземпляра, която в тридневен срок от получаването я препраща към съответния административен съд заедно с решението, което се оспорва. Съдът трябва да насрочи открито заседание в 7-дневен срок от постъпването на жалбата. В неговите правомощия е да реши дали се налага повторно преброяване на бюлетините или резултатите се засичат по протоколите от секционните комисии.

Административният съд трябва да се произнесе по законосъобразността на решението на общинската избирателна комисия в 14-дневен срок от постъпването на жалбата в съда.

Решението на съда може да бъде оспорено с касационна жалба в 7-дневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд, който се произнася по жалбата в 14-дневен срок от постъпването й.
  Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия или да обяви избора за недействителен. Когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия – поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.
Производството пред съответния административен съд и Върховния административен съд трябва да приключи в срок до два месеца от подаването на жалбата.
Къде се проверява протокол на секционната комисия

Проверката на секционните протоколи може да се направи на страницата на Централната избирателна комисия, в секцията "Резултати" от местните избори. От картата в дясно всеки избирател може да стигне до своята община. Под резултатите от гласуването за кмет и за общински съвет има активни линкове към "Сканирани протоколи" и  "ОИК и СИК протоколи".

В София е нужно да се знае освен номера на избирателната секция, който все още е достъпен от сайта на ГРАО чрез ЕГН или постоянен адрес, и номера на административния район. Тази информация може да се вземе от сайта на общината в съответния район. Първите четири цифри за София са 2246, следва номерът на административния район от 01 до 24 и последните три цифри са за номера на секцията - от 001 до 100.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване