10/28/15 08:42
(http://pik.bg)

Карта в помощ на инвалидите: Показва им кой избират маршрута си

Карта в помощ на инвалидите: Показва им кой избират маршрута си

Карта за инвалиди ще помага на хората с увреждания да изберат маршрута си.Тя ще бъде под формата на мобилно приложение. Проектът wheelmap вече действа в над 20 държави и помага на хора в неравностойно положение, като отбелязва и трудно достъпните места за инвалидни колички, пише "Телеграф".

Институции, магазини, хотели, заведения, училища и университети, места за отдих и транспорт са основните категории, които се маркират върху картата.

За целта се използват различни цветове, като със зелено се отбелязват пригодените локации, с оранжево отчасти достъпите, а с червено тези, които не са подходящи за хора с увреждания. В сиво пък са местата, за които все още няма информация. Отделно е предвидено от отбелязването на достъпа до тоалетната. Българският сайт TimeHeroes набира доброволци от всеки град, които да се включат в маркирането на мобилната карта. До момента близо 200 души са заявили участие в благотворителната кауза, но за много градове в страната все още няма събрана информация.

Друг проект, но за хората със зрителни увреждания вече работи у нас. "Водачи" е разработен от сайта за споделено пътуване Aha!CAR с помощта на Стефан Василев - мъж, който също има зрителни проблеми и е запознат с нуждите на хората като него. На сайта шофьори пускат оферти за свободно място в колата си, което да споделят с незрящи

Предвидена е и възможност хората с увреждания също да публикуват обява, когато им е необходим превоз. Всеки ден в сайта се публикуват десетки предложения от шофьори и търсения от хора в нужда, а споделените пътувания се извършват по различни маршрути в цялата страна, включително и междуградски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване