10/28/15 07:12
(http://www.klassa.bg/)

Научно откритие дава надежда за лекарство срещу оплешивяване

 Търсейки начин да помогнат на хора, губещи косата си заради автоимунна реакция срещу фоликулите, изследователи от Колумбийския университет по щастлива случайност са стигнали до откритие, което би могло да послужи за справяне с оплешивяването, пише CNET. Екипът е проучвал възможността за лечение на състояние, познато като алопеция ареата, с медикамент, блокиращ група от ензими във фоликула на косъма, наречени янус киназа или JAK. 
Миналата година Анджела Кристиано, преподавател по дерматология и генетика, и колегите й съобщиха, че инхибиторите на JAK успешно спират сигнала, който предизвиква автоимунната реакция. Учените са открили още, че когато лекарството се приема орално, то помага за възстановяване на растежа на косата при някои пациенти с алопеция ареата. 
Сега екипът съобщава, че приложени директно към кожата, инхибиторите на JAK стимулират „бърз и устойчив растеж на коса“. При опити с мишки след едва триседмична терапия гризачите са възстановили почти напълно козината на гърба си. Медикаментът е произвел коса и от отгледани в лаборатория човешки фоликули. Проучването е публикувано в журнала Science Advances. 
Фоликулите могат да бъдат в активно или латентно състояние. Екипът от Колумбия е установил, че лекарството въздейства върху фоликулите, като ги кара да преминат в активно състояние. Кристиано предупреждава, че все още не е ясно дали терапията ще бъде ефективна при хора за лечение на оплешивяване. „Откритието ни дава надежди, въпреки че все още не сме доказали, че това е лекарство срещу плешивост“, казва тя. „Трябва да се проведат още изследвания, за да се провери дали инхибиторите на JAK предизвикват растеж при хора, като се използват формули, създадени специално за скалпа.“ В момента инхибиторите на JAK, които са получили одобрение от американската Администрация за храната и лекарствата, преминават клинични тестове за лечение на алопеция ареата и петнист псориазис.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване