10/28/15 08:33
(http://www.dnevnik.bg/)

Парламентът създаде комисия за имунитета на Сидеров, шествие го защити (обобщение)


Група в социалната мрежа "Фейсбук", под името #Je suis НАТФИЗ, призовава за протест днес преди началото на заседанието на Народното събрание срещу поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Съобщение на сайта на телевизия "Алфа" пък имаше призив всички атакисти да се организират на протест пред Народното събрание". На първото си заседание, след кратката почивка заради местните избори, парламентът се събра, като първата му точка беше обсъждане дали да създаде специална комисия за сваляне на депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов. "Дневник" проследи на живо случващото се край парламента.

Комисия, с председател зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ)
ще проучи исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера  на "Атака" Волен Сидеров и заместника му в партията Десислав Чуколов, решиха депутатите. Предложението беше подкрепено с гласовете на всички присъстващи депутати, с изключение на тези от "Атака". Противниците на Волен Сидеров пред парламента така и не станаха повече от десетина. 

В същото време, добре организираните и транспортирани с автобуси до София, привърженици на "Атака" бяха около 300 в пика на митинга, който прерастна в шествие до сградата на Министерски съвет. Ангажираните с охраната на района около 900 полицаи обаче превъзхождаха сериозно и двете групи.

От парламентарната трибуна, пред журналисти и пред симпатизантите на партията, Сидеров повтори едни и същи неща. Че в страната има диктатура, готви се забрана на "Атака" и телевизия "Алфа", полицията е искала в неделя да бъде убит, но той няма да спре да се бори срещу наркотиците. Обяви дори намеренията си да създаде хайдушко движение, което да брани християнството от талибани и джихадисти. Ето хронологично как се развиха събитията днес:

11.40 часа
Шествието стигна пред сградата на правителството. Сидеров отново държи реч, в която повтори за пореден път, че има диктатура, управляващите искат да забранят "Атака" и да закрият телевизия "Алфа". Хората отвръщат с "Оставка".

11.20 часа
Митингът на "Атака" се трансформира в шествие. Начело са Волен Сидеров с оранжев букет в ръце, подарък от симпатизант и двама свещеници. Шествието тръгна към Министерски съвет. Сидеров обяви по микрофона, че това е шествие, което защитава интересите на всеки българин.

11.10
"Искат да забранят партия "Атака", да закрият телевизия "Алфа", обяви пред хората Сидеров. В отговор те започнаха да скандират: "Няма да стане". Според него в неделя двуметрови полицаи са удряли и блъскали съпругата му, която е след операция при раждане. Изборите бяха фалшифицирани, обяви Сидеров, като допълни, че подробности ще дадат негови колеги от "Атака".

11.00
Волени Сидеров, Десислав Чуколов и други депутати от "Атака" излязоха от сградата на парламента. Те се отправиха към симпатизантите на партията. Според него в държавата е извършен преврат, като в Чили преди години. Пред журналисти той обяви, че държавата репресира "Атака", като и днес повече от половината протестиращи са спрени. "Днес е Сидеров, утре - Симеонов и Каракачанов, като спрат да са им полезни", каза Сидеров. Двама свещеници, със сълзи на очите, обявиха, че Българската православна църква го подкрепя.

10.50
На излизане от парламента, Сидеров каза пред журналисти, че не си дава имунитета, защото не вярва на съда и полицията. Нямал и вяра на НСО, затова не поискал и от тях охрана. Сидеров обяви, че в неделя вечер е бил изнесен от полицията извън сградата на НАТФИЗ, за да бъде линчуван от хората отвън.

10.40
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви в 10-минутна декларация, че е същият хулиган и бунтар, какъвто е бил през 1973 г. и ще продължи да се боли срещу всяка несправедливост. След изказването му той и цялата парламентарна група напуснаха пленарната зала. Заседанието на парламента се излъчва на живо от озвучаването на митинг. След всяко изказване на Сидеров, дошлите да го подкрепят до парламента, скандират: "Волен президент!"

10.30
Зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ) оглави временната анкетна комисия, която трябва да проучи исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на лидера  на "Атака" Волен Сидеров и заместника му в партията Десислав Чуколов.  
 
10.20
Парламентът реши да създаде специална комисия за сваляне на депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и на заместника му Десислав Чуколов. Предложението беше прието със 136 гласа "за" и 11 "против".

09.55
Народното събрание се превръща в народен съд, а знаете какво следва след това. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на обсъждането на създаването на анкетна комисия, която да проучи исканията на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на  депутатските именитети на Сидеров и заместника му Десислав Чуколов.
 
Преди това председателят на Народното събрание Цецка Цачева и зам.-председателят на парламента Явор Нотев ("Атака") влязоха в спор за юридическата състоятелност за предмета на дейност на комисията. Предложението на Цачева е тя да обсъди исканията на главния прокурор – от 12 октомври (за сваляне на имунитета заради хулиганската им проява пред магазинче на ул. "Раковски") и от 26 октомври (за нахлуването в НАТФИЗ).

Според Нотев обаче комисията може да се занимава само с първото искане от 12 октомври, защото само по него е изтекъл 14-дневният срок, в който депутатите могат доброволно да се откажат от защитата си. Цачева пък отговори, че този срок важи само за гласуването в пленарната зала и няма пречка преди изтичането му комисията да се занимае и с другото искане, но предложението на комисията ще се гласува в залата едва след като изтеме 14-дневният срок.
 
"Дотук бяха юридическите аргументи и от тях се разбра, че тази комисия е нарушение на конституцията и правилника, защото така иска кой?", обърна се Сидеров към Цачева. Кой казва да бъде нарушен законът и конституцията, за да бъде задържан Сидеров, попита още лидерът на "Атака" при обсъждането, което се излъчва пряко и на тонколони на митинга до парламента в подкрепа на Сидеров и Чуколов.
 
Според Сидеров искането на главния прокурор е стъпило на фалшификат, тъй като съдебният експерт и бил в отпуска.  
 
"Тук не става дума за симпатии и антипатии, а за спазване на закона. Ако сме все още правова държава, то дали някой е извършил престъпление и какво да бъде наказанието му, решава съдът", заяви Сидеров. Вие ми сложихте присъда, медиите ми сложиха присъда и сега искате да ме закопчеят и арестуват тук и веднага", обърна се той към Цачева.  
 
В продължение на три седмици показах как в центъра на София и в учебно заведение може да се купи дрога, заяви още лидерът на "Атака". "Показах в документално престъпление как това се закриля от висши полицаи.  Това е нещото, което ще продължавам да разобличавам", продължи той.  
 
"Дали съм крив или прав, оставете все пак на съда. Може ли съдът да се произнесе и то в три инстанции. Знам, че това радва нечии души, но не се оставяйте на злобата и злорадството", призова още Сидеров.

09.20
Сред протестиращите се появиха и руски знамена. Явор Нотев от "Атака" предложи създаването на комисията за имунитетите на депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъде отложено за следващата седмица. Мотивите му - редакционна неяснота в проекторешението, внесено от председателя на парламента Цецка Цачева.

Искането му беше отхвърлено с 12 гласа "за" (11 от "Атака" и 1 от ГЕРБ) "за", 110 "против" и 9 "въздържал се".

09.05
121 депутати се регистрираха и парламента започна работа. Първа точка от дневния ред е създаването на временна анкетна комисия, която да реши дали свали имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Той беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров.

09.00
В парламента започва регистрация на присъстващите депутати. Видимо, цялата група на "Атака" е в залата. Депутат от групата е казал за Би Ти Ви, че след края на заседанието на НС Сидеров ще направи обръщение към своите симпатизанти.

08.45
На докараното озвучаване, поддръжниците на "Атака" пуснаха партийната си песен "Давай, Волене". Звучат и патриотични мелодии. Мъж от Габрово призна по Би Ти Ви, че е дошъл на екскурзия.

"Идваме от Плевен, защото сме българи и искаме да се запази българското. Не съм видял поведението му в неделя, но въпреки това го подкрепям", обяви възрастен човек пред Би Ти Ви.

"Не сме докарани, дошли сме доброволно, за да защитим човека, който си дава живота за нас", каза жена от София. Според нея в неделя Сидеров се е държал достойно.

08.40
Около 50 симпатизанти на "Атака", заеха позиции край служебния вход на парламента в подкрепа на Волен Сидеров. Не повече от десет души пък са пред парадния вход, като настояват имунитета на Сидеров и неговия колега Десислав Чукалов да бъдат свалени.

За момента полицаите превъзхождат в пъти протеста и контрапротеста, като на мястото има около 200 служитени на полицията и жандармерията. Две пожарни също са заели позиции.

Подръжниците на лидера на "Атака" носят плакати "Аз съм Сидеров! Арестувайте ме". Те проявиха агресия към представители на част от медиите. Има транспарант с надпис гражданско сдружение "Приятели на Русия и православния свят".

По-рано днес Десислав Чукалов каза по Би Ти Ви, че в подкрепа на Волен Сидеров ще дойдат и хора от страната. Той се оплака, че полицията спира автобусите.

"Това, което се случи е ужасяващо. Откакто говорим за темата за наркотиците, Цацаров ни поиска четири пъти имунитетите. Отказването на имунитета е джентълменски ход, но джентълмените трябва да знаят, кога да са джентълмени, а срещу нас играта не е джентълменска", каза Чуколов пред Би Ти Ви. Той обяви, че е готов да се подложи на тест за наркотици.

8.30
Волен Сидеров влезе в сградата на народното събрание без да спре пред събралите се журналисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване