10/28/15 16:15
(http://pik.bg)

ПИК TV: Пловдив през годините в черно-бяло

ПИК TV: Пловдив през годините в черно-бяло

"Пловдив през годините" е озаглавена любопитна фотоизложба, която привлича минувачите на Главната. Особено по- възрастните, които с особена настойчивост се взират в снимките, запечатали различни мигове от живота на града в близко и по-далечно минало. Фотоизложбата е дело на историка Владимир Балчев, който показва с черно-белите кадри историята на знакови сгради и места в Пловдив. Виждаме строежа на Военния клуб с красивите му куполи, после развалините, в които се превръща след земетресението през 1923, новото му издигане, вече с познатия силует.

Виждаме как се строи и населява един от ключовите булеварди, как се появява "Тримонциум", виждаме сгради, които отдавна вече ги няма. Домът на здравето,дарен на Пловдив от тютюнотърговеца Димитър Кудоглу, признат за най- големия благодетел на града, отдавна е съборен, а в него и около него е кипял живот. Виждаме сградата на жп гарата... Смисълът на тази изложба, поредна в кампанията "Богатствата на Южна България" на в. Марица, е да припомни на пловдивчани как един град може да се развива, как може и да губи безценни черти от лицето си заради временни съображения.

Над 400 стари снимки, грижливо подбрани и композирани в големи постери, отварят за съвременниците прозорец към миналото- тук е и обявяването на постановлението за развитие на Пловдив през 70-те, събрало хиляди на площада и обявено от Тодор Живков, тук е гостуването на Чаушеско, посрещането на Юрий Гагарин...Възрастните спират и не бързат да продължат, младите се заглеждат. И това е било.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване