10/28/15 07:07
(http://www.klassa.bg/)

Популациите на африкански лъвове ще намалеят наполовина до 2035 година, предвиждат учени

 Популациите на лъвове в Западна, Централна и Източна Африка са застрашени и е възможно да намалеят наполовина в следващите две десетилетия, според проучване, цитирано от CBS News. Изследователи от Оксфордския университет са анализирали 47 проучвания на популациите на лъвове в Африка, проведени от 1990 година насам. Базирайки се на откритите в тях тенденции, екипът е направил прогноза за следващите 20 години. Резултатите са стряскащи. 
Изследването, според което общият брой на лъвовете е 8221, показва, че през послените 25 години популациите им са намалели навсякъде, освен в четири държави - Ботсвана, Намибия, Южна Африка и Зимбабве. В Западна централна Африка има само едни регион, където цифрите не показват спад и две зони, в които лъвовете вероятно вече са изчезнали. Подобна е картината в Източна Африка. Там паркът “Серенгети” е единственият регион с голяма и устойчива популация от лъвове. 
Оксфордският екип, ръководен от Ханс Бауър е изчислил, че при настоящите тенденции съществува 67 процента вероятност броят на лъвовете в Западна и Централна Африка да се преполви през следващите две десетилетия. В Източна Африка вероятността е 37 на сто. 
В мрачното бъдеще на лъвовете има и лъч на надежда. Авторите са открили, че в Южна Африка, където има по-малко човешки селища, не се наблюдава намаляване на популациите им. Важна роля там изпълнява система от малки оградени резервати. Изследователите предупреждават, че ако не се предприемат адекватни мерки, царствените животни може да загубят авторитетното си място на върха на хранителната верига.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване