10/28/15 11:31
(http://pik.bg)

Поскъпнаха дървата за огрев във Варна

Поскъпнаха дървата за огрев във Варна

Цените на дървата за огрев, които се продават във варненските борси, са се повишили спрямо миналогодишните. Това обясни Екатерина Минева - управител на една от борсите, които търгуват с материали за огрев, предаде Дарик.

Причината за по-високата цена е в износа на дървен материал за Гърция и Турция. Минева коментира, че по този начин за вътрешния пазар почти не остава материал и време, в което дървата да бъдат докарани. „В чужбина дървата се продават на около 100 лв. кубика, а тук в различните борси вървят от 65 до 80 лв. През тази година има повишение на цените за доставка на дървата за огрев с около 5-10 лв., което от своя страна оскъпява и крайната цена, която плащат клиентите”, съобщи управителят на варненската борса за дърва.

В повечето борси дървата се продават на фигури, като цените са между 65 и 70 лв. Екатерина Минева обясни, че една фигура е по-малко от кубик, а голяма част от клиентите не са запознати и се чувстват излъгани, след като установят, че са закупили пет фигури, а реално са получили 3,5 кубика дърва.

„Важно е и как се редят, защото в борсите кръстосват дървата, а хората като се приберат вкъщи и ги наредят едно до друго на стената се получава разлика в общата кубатура. Така че почти винаги клиентът се чувства излъган. Когато се купуват на по-малки фигури цената винаги е завишена и долу-горе кубикът излиза 85-90 лева”, каза още Минева.

Най-търсеният вид дърво за огрев е букът, тъй като е висококалоричен и топли повече. Той е предпочитан от хора, които живеят в къщи и се топлят с камини, като цената му е по-висока от останалите видове дърва за огрев. „Въпреки че вдигаме цената, търсенето не е намаляло. Букът обаче се цепи по-трудно и това създава неудобство за фирмите, които продаваме дърва за огрев. Меше има навсякъде и като кажем по-висока цена се забелязва отлив”, каза управителката на борсата за дърва.

Търсенето на въглища през тази година е намаляло за сметка на това на пелети. Пелетите са най-екологично чисти и са предпочитани от по-заможни клиенти, докато въглищата традиционно се ползват от хора, които си купуват и дърва за огрев. По наблюдения на Екатерина Минева все повече се увеличава броя на семействата, които предпочитат твърдо гориво пред отопление на ток или газ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване