10/28/15 12:54
(http://pik.bg)

Проф. Пимпирев: Правителството да работи като нас в екип, за да има успехи

Проф. Пимпирев: Правителството да работи като нас в екип, за да има успехи

Доказахме на света, че сме полярна нация и външната политика, и науката в България вървят ръка за ръка.

Това заяви ръководителят на българската експедиция, която на 1 ноември заминава за базата ни на остров Ливингстън в Антарктида проф. Христо Пимпирев.

„Без екипа, който имаме там, няма да постигаме тези успехи. Искам правителството да работи като нас в екип, за да има нашите успехи. Благодарение на президентството ние сме и на Антарктида. Това е единствената институция, която безпрекословно застава зад нас. Това е една външна политика”, посочи още той.

Ударението в изследванията продължава да бъде проследяването на глобалните климатични промени. По този проект се работи съвместно с Португалия и Испания. Климатичните промени са толкова важни, каза Пимпирев.

„Това, което наблюдаваме като бежанска вълна в момента е като скромен туризъм, което можем да очакваме в следствие на климатичните промени и повдигането на нивото на световния океан, което се очаква да бъде с около 50 см. за следващите 50 години. Ще се залеят региони, където живеят 1,5 млрд. жители. Представяте ли си каква бежанска вълна тогава ще настъпи”, заяви той.

При връчването на флага слово изнесе и президентът Росен Плевнелиев, който заяви, че благодарение на нашата база там, страната ни е развила потенциала и ролята си на полярна изследователска нация.
Той посочи, че заради работата на изследователите ни България е получила и огромно признание по света. Бяхме и домакин за първи път на консултативното съвещание на държавите по договора за Антарктика и съвещанието на комитета за опазване на околната среда, което е доказателство за силната българска научна програма на ледения континент.

400 делегати от 45 държави са се събрали в страната ни на 38-то консултативно съвещание. По думите на президента този форум е един от най-важните за създаването на визията за бъдещето на планетата с оглед на климатичните промени. На този форум са били разгледани теми като функционирането на системата на антарктическите договори, улесняването на научните изследвания на континента, опазването на околната среда, закрилата на живите ресурси на Антарктика.

Тези теми ще продължат да се обсъждат и на сесия на Конференция на страните по рамковата конвенция по изменение на климата през декември, който ще се проведе в Париж и на която той обеща да присъства.
Според Плевнелиев доказателство за значението на българската база е и фактът, че държави като Германия, САЩ и Канада искат да използват базата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване